Kategori: Nyhet
Datum:

Tolkfrågan behandlas ”respektlöst”, skriver HRF, SDR och FSDB till regeringen

”Respektlöst!” Det skriver HRF samt SDR och FSDB i ett mycket skarpt brev till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). De är upprörda över bristen på klara besked om hur det blir med den livsviktiga rikstolktjänsten efter årsskiftet.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)

Brevet till Åsa Regnér är undertecknat av förbundsordförandena i Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB). Det är dessa tre förbund som driver Stiftelsen Rikstolktjänst, som i över 20 år har haft statens ansvar för att tillhandahålla tolkservice för förtroendevalda i organisationer för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.

Väcker upprördhet

Trots att stiftelsens nuvarande avtal med staten går ut vid årsskiftet har regeringen fortfarande inte gett besked om villkoren för framtidens rikstolktjänst och vem som ska få ansvar för tolktjänsten. Och det är en nonchalans som väcker stor upprördhet. I sitt brev till Åsa Regnér kräver HRF, SDR och FSDB omedelbart besked:

”Det är respektlöst att vi och alla andra organisationer som är helt beroende av en fungerande rikstolktjänst inte nu vet hur det ska fungera nästa år och åren framöver. Vi planerar framtida verksamheter nationellt och internationellt med utgångspunkt från att vi har tillgång till rikstolktjänst. Vi måste veta vad som ska gälla.”

Avgörande betydelse

Syftet med rikstolktjänsten är att med statliga medel säkra förtroendevaldas tillgång till tolkning, så att de kan utföra sina uppdrag. Dessa medel har avgörande betydelse för HRFs och andra organisationers möjlighet att bedriva verksamhet och intressepolitik. Utan rikstolktjänst är risken stor att hörselskadade, döva och dövblinda får betydligt svårare att göra sina röster hörda, delta i samhällsdebatten och driva frågor på den politiska arenan.

HRF, SDR och FSDB är därför även bekymrade över nivån på det statliga anslaget. Rikstolktjänsten har alldeles för lite medel i förhållande till tolkbehovet.

Brev till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, 2015-08-28 (pdf)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.