Textinfo om falskt VMA-larm dröjde
På söndagen ljöd ”Hesa Fredrik – ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – i Stockholm. Det visade sig vara ett falskt larm, men många hörselskadade reagerade på att ingen information kom som sms, utan gick först ut i radio. Nu ska rutinerna ses över och HRF kommer att lyfta vikten av textinformation – också om falsklarm.
När ”Hesa Fredrik” började basunera ut sin varningssignal på söndagskvällen skrämde det upp många Stockholmare. För hörselskadade var det naturligt att titta efter sms – så sent som den 1 juli trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att skicka VMA-sms till alla som befinner sig i ett drabbat område. Men inget sms kom och kort därefter kraschade webbsajterna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen.se.
Gick ut i radio, inte som sms
Först efter 11 minuter kom besked om falsklarm från Krisinformation.se och då på Twitter. Därefter kom ett meddelande i Sveriges Radios sändning:
– Vi gick ut med informationen om att det var ett falskt larm via Sveriges Radio, så fort vi förstod att signalen hade startat så formulerade vi info till dem, säger Claes Pekkala på SOS Alarm.
Och först därefter kom korta texter i olika medier: DN, Aftonbladet, Expressen med flera.
Även ”faran över” som text
Syftet med att öppna för sms-meddelanden vid krissituationer var bland annat att öka tillgängligheten för hörselskadade. Samtidigt är lagen utformad så att sms är en möjlighet, inte ett krav på myndigheterna.
Söndagens händelse visar att det är viktigt med tillgänglig information även vid falsklarm och vid ”faran över”. HRF kommer därför att följa upp vilka rutiner som gäller och vad som görs för att säkerställa att hörselskadade alltid kan nås av information som rör VMA.
Foto: Johan Eklund/Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
Klart för varningsmeddelanden som sms (HRF.se 2017-07-10)
Hesa Fredrik ljöd i Stockholm – var falsklarm (Aftonbladet 2017-07-09)
SOS Alarm: Mänskliga faktorn bakom falsklarm (DN.se 2017-07-10)