Kategori: Nyhet
Datum:

Textad svensk film på bio kallas ”katastrof” av upprörda filmmakare

”Katastrof”, ”Dödsstöten för svensk komedi”, ”Vi är knäckta”. Ja, med sådana brösttoner går ett par filmmakare till attack mot biobranschens beslut att börja visa svensk film med text från den 19 december.
– Pinsamt. Men även när ljudfilmen kom var det ju några som ropade ”katastrof”, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Lena Rehnberg, filmproducent
Lena Rehnberg, filmproducent.

För någon månad sedan aviserade biokedjan SF Bio att de kommer att börja visa alla svenska filmer med text, vid alla föreställningar i hela landet – såvida filmen har textats. Kort därefter följde Svenska Bio efter. SF Bio ska börja den 19 december och Svenska Bio är redan igång.

Efterlängtad reform kallas ”tvångstextning”

Det här är något som HRF länge har arbetat för, och beslutet väckte stort jubel bland hörselskadade runt om i landet. Men några producenter och regissörer går nu till angrepp mot den efterlängtade tillgänglighetsreformen – som de kallar ”tvångstextning”. De förstår inte varför inte hörselskadade kan nöja sig med några textade föreställningar, eller varför det inte räcker med teleslinga:
– För oss som har premiär nu är det här ett stort problem, vi är ganska knäckta faktiskt, säger Lena Rehnberg till nyhetsbyrån TT.

”Även när ljudfilmen kom ropade några katastrof”

Men HRFs förbundsordförande tar upprördheten i filmbranschen med ro.
– Det är trist och pinsamt att höra om dessa personers inställning till textning. Men även när ljudfilmen kom var det ju några som ropade ”katastrof”, säger han.
– En mycket stor del av publiken vill ha textning, tror jag. Och ur ett kommersiellt perspektiv måste det ju vara bra att så många som möjligt kan se film på bio.

Det håller SF Bio med om:
– Det är inte bara hörselskadade som vill ha textning, många tycker att det är svårt att höra dialogen, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Hörselskadad biografägare välkomnar textad film

Ronnie Nordqvist, biografägare och ordförande för HRF i Kalix, välkomnar de stora biografkedjornas beslut att visa svensk film med text. Hans egen biografkedja, Våra Gårdar, följer nu efter och ska nu beställa text på alla svenska filmer, som rutin.
Ronnie är övertygad om att de flesta kommer att uppskatta textningen, och att filmmakarnas protester är överdrivna:
– Det känns som om de förstorar upp det här och tror att textremsan kommer att ligga mitt på filmen, säger han till Radio Norrbotten.

Intervju med Ronnie Nordqvist i Radio P4 Norrbotten, 8 december (lyssna 1:43:12 in i programmet)

Relaterade nyheter

  • Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus

    Att skaffa hörapparat blev en vändpunkt i Lotta Karlssons liv.
    Tinnitusljudet minskade från outhärdligt till något hon kunde leva med, berättar hon i Dagens Nyheter.
    – Jag vill verkligen rekommendera alla som drabbas av detta att söka hjälp, säger hon.

  • Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF

    Jonas Sahlberg, 61, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund vid kongressen i maj. Det meddelade valberedningen på fredagen.
    Av de elva personer som föreslås till förbundsstyrelsen är sju nya.

  • Nu öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025
    Fem personer i turkosblå tröjor joggar intill en vit vägg.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025

    I dag, den 3 mars, är det Världshörseldagen, World Hearing Day. Då öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025 – ett roligt lopp på fullt allvar, till förmån för Sveriges hörselskadade.