Kategori: Nyhet
Datum:

Ta hand om dig själv i sommar!

Solbrun kvinna med långt hår och solglasögon i profilframför hav. och strand.

Sommaren är här! En tid då många hörselskadade passar på att ta en välbehövlig paus från vardagens kommunikationskrav och hörselstress.
Men hur blir det i år? Går det att ha en semester som är både trygg och hörselsmart, så här i coronatider? Vi har listat tolv tips på hur du kan ta hand om dig själv i sommar – och må bättre även i höst.

Denna sommar kommer att vara mindre social än vad många är vana vid. Det är trist att inte kunna umgås på samma sätt som vi brukar. Samtidigt innebär det att du som har en hörselskada kanske hinner stanna upp och verkligen lyssna på dig själv: Att hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet.
Här är några enkla tips om hur du kan ta hand om dig själv under semestern:

1. Lyssna på dig själv. Sätt dig på bryggan, under äppelträdet eller på en annan lugn plats och tänk efter: När och hur mår du bra? När och på vilket sätt blir kommunikationen ett problem? Hur skulle din situation kunna bli bättre? Skriv ner dina tankar – kartlägg dig själv! Kanske blir det då lättare att se vad du behöver hjälp med, vilken kunskap du behöver och vad du själv kan göra något åt. Kanske kan det bli början på en hörselsmart plan för ditt liv?

2. Ta en ”hörselsmart paus”. Tillåt dig själv att ta en paus från samtal då och då, så orkar du mer sedan. Stäng av hörapparaterna en stund och pressa dig inte att avläsa hela tiden – låt hjärna och öron vila lite! Forskning visar att oavsett hur vi hör behöver vi människor ta pauser från kakofonin i det moderna samhället. Särskilt nyttigt är det att komma ut i naturen med de ljud som vår hörsel är skapad för. Ljudet av sus i trädkronor, kluckande och brusande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.

3. Våga vara dig själv. Det är så lätt att hela tiden försöka vara andra till lags, att alltid försöka hänga med på hörandes villkor. Men gör inte det! Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är! Våga tala om vad just du behöver i olika situationer för att må bra. Tänk gärna ut några praktiska fraser som du kan använda för att förklara – enkelt och tydligt.

4. Hitta nya sätt att hålla kontakten. Att behöva hålla fysisk distans till nära och kära är tufft. Men gå inte in i total isolering – håll istället kontakten via de många digitala möjligheter som nu finns. Varför inte prova på ett videosamtal med mamma, ett chattsamtal med din bror?

5. Återupptäck gamla sätt att hålla kontakten. Trött på teknik? Varför inte plocka upp pennan och skriva ett gammalt hederligt brev eller vykort istället? I århundraden har människor runt om i hela världen skrivit brev till varandra. Korta och kärnfulla. Långa och poetiska. Stillsamma och dramatiska. Både vackra och ibland svårtydda. Gör någon glad, skriv en rad!

6. En sund själ i en sund kropp. Om kroppen mår bra mår vi oftast bättre psykiskt också. Inte minst kan ett träningspass flytta fokus från huvudet till kroppen, från ansträngningen av att höra eller besvärande tinnitus, till en positiv, fysisk kick. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, yoga och avslappning, så passa på i sommar. Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.

7. Ta en ”power nap”. En liten lur mitt på blanka eftermiddagen kan göra underverk. En kort stunds vila i hängmattan, i skuggan under ett träd eller kanske på soffan kan ge nya krafter och positiv energi. Prova om det är något för dig!

8. Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst och tinnitusen hörs desto bättre. Försök därför ha en semester där du är aktiv och sysselsatt, men utan negativ stress. Det kan också vara bra att undvika helt tysta omgivningar. Bruset från vatten, vind med mera kan maskera och lindra.

9. Träffa andra i sociala medier. Att utbyta erfarenheter med andra är ett av de smartaste sätten att få användbara tips och se nya möjligheter. Dessutom känns det ofta riktigt bra att möta andra i ungefär samma situation, som vet hur det är. Passa därför på att gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper. De är slutna och riktar sig till dig som är hörselskadad och har ett privat intresse för grupperna. Vi har följande grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadade, HRF: Cochlea-implantat, HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet, HRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.

10. Se över din hörteknik. När och hur är det lätt att höra? När och på vilket sätt blir det problem? Om du använder hörapparater men inte trivs med ljudet kan de vara inställda på fel sätt. I så fall bör du ta kontakt med din audionom för justering. Men tänk på att ofta räcker det inte med bara hörapparater. I många situationer kan du ha stor nytta av andra kommunikationshjälpmedel, utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem för att underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – de kan ge råd om hörhjälpmedel.

11. Testa andra kommunikationssätt. Har du provat teckenspråk och tecken som stöd (TSS)? Varför inte ta reda på mer om det i sommar och lär dig några tecken? Om du trivs med det kan det kanske vara värt att anmäla dig till kurser till hösten. Och har du provat skrivtolkning? Kanske är det något för dig?

12. Titta in på Hörsellinjen.se. På HRFs faktawebb www.hörsellinjen.se hittar du en mängd information och många nyttiga länkar. Vår rådgivningstjänst via telefon och mejl har stängt under perioden 6 juli–12 augusti. Under den tiden går det givetvis bra att skicka in din fråga, så får du svar så snart som möjligt när våra rådgivare är tillbaka igen.

Ha en riktigt härlig sommar!

Några länkar med hörselsmarta tips:

Hörselsmarta tips i coronans tid (HRF.se)

Hörselsmarta distansmöten (horsellinjen.se)

 

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.