Kategori: Nyhet
Datum:

Supermagnetkamera banar väg för behandling av Menières sjukdom

Forskare i Lund hoppas nu kunna lösa gåtan Menières sjukdom. Med hjälp av en supermagnetkamera ska de titta in i innerörat på möss med menièreliknande symtom och försöka hitta svaret på hur sjukdomen kan förebyggas, behandlas och botas.

Professor Måns Magnusson.
Professor Måns Magnusson.

– Med med hjälp av en magnetkamera på 9,4 Tesla kan vi nu se in i ett musöras minimala strukturer utan att skada djuret, berättar Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet.

Mössen försätts i ett tillstånd som liknar Menières sjukdom, sedan följer forskarna sjukdomsförloppet och effekten av olika ämnen och mediciner på innerörat. På så sätt är det möjligt att se vilken behandling som har bäst effekt, vilket kan förhindra att besvären utvecklas.

– Det har inte gjorts tidigare på en levande individ, så det måste ses som ett genombrott för hörsel- och balansforskningen, säger Måns Magnusson.

Forskningen är ett samarbete mellan Lund University Bioimaging Center, LBIC, Experimentell medicinsk vetenskap och Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar vid Kliniska vetenskaper i Lund.

Supermagnetkamera bäddar för behandling av yrselsjuka (pressmeddelande på forskning.se 2016-02-)

Läs mer om Menières sjukdom på www.hörsellinjen.se

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.