Kategori: Nyhet
Datum:

Stor HRF-framgång: Ny satsning på textning med taligenkänning

Nu ska det satsas på textning genom taligenkänning. Det meddelade kulturministern på onsdagen, när hon presenterade regeringens public service-proposition. Det här är en stor framgång för HRF, som särskilt nämns i propositionen: ”I likhet med Hörselskadades Riksförbund vill regeringen betona vikten av fortsatta insatser för ökad hörbarhet i både radio och tv.”

kulturministern

Tycker du att direkttextningen i tv funkar dåligt? Det är du inte ensam om. HRF har länge arbetat för att SVT och regeringen ska en satsa på ett system för textning baserat på så kallad taligenkänning, vilket borde förbättra textningen avsevärt. För att det ska bli möjligt behövs en omfattande språkdatabas – ”en nationell språkinfrastruktur för talbaserade tjänster”. Och nu, äntligen, tycks det vara på gång! Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) meddelade vid en presskonferens på onsdagen att Post- och telestyrelsen ska få i uppdrag att, i samråd med Institutet för språk och folkminnen och SVT, starta ett pilotprojekt för detta arbete.

Allt textas före 2019?

I regeringens proposition ”Bildning och tillgänglighet – radio och tv i allmänhetens tjänst 2014-2019” (prop. 2012/13:164) står det också ”att kravet på SVT och UR bör vara att andelen textade program på svenska ska öka under tillståndsperioden i förhållande till nuvarande nivå. För det fall ett system för automatiserad taligenkänning kan införas bör samtliga program på svenska, inbegripet regionala program, textas senast i slutet av tillståndsperioden.”

Regeringen håller med HRF om krav på hörbarhet

Och framgångarna slutar inte där, för HRFs del. Propositionen tar också upp vikten av att SR, SVT och UR förbättrar hörbarheten. Det här är en tillgänglighetsfråga som HRF länge drivit, vilket regeringen också lyfter fram: ”I likhet med bl.a. Hörselskadades Riksförbund vill regeringen betona vikten av fortsatta insatser för ökad hörbarhet i både radio och tv. Detta och övrigt arbete för ökad tillgänglighet bör ske ur ett användarperspektiv och i dialog med berörda grupper.”

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.