Kategori: Nyhet
Datum:

Stjärnklarinettisten Martin Fröst har fått Menières sjukdom

Den hyllade svenske klarinettisten Martin Fröst har fått Menières sjukdom, som medför karusellyrsel, tinnitus och hörselnedsättning. Världsstjärnan har nu tvingats ställa alla sina planerade konserter, utom Radiohjälpens stödkonsert för flyktingar i helgen.

martinfrost

Fakta om Menières sjukdom

  • Cirka 50 000 människor i Sverige har Menières sjukdom. Ungefär 1 av 10 har menière på båda öronen.
  • Kännetecknen är yrselanfall, tryckkänsla, tinnitus och varierande hörselnedsättning.
  • Visar sig ofta första gången i 40-60-årsåldern, men kan även drabba yngre.
  • Har samband med obalans mellan vätskorna i innerörats balansorgan.
  • Kan behandlas med till exempel diet, medicin och operation.
  • Yrselanfallen blir oftast glesare med åren och kan försvinna. Hörselnedsättningen består.
  • Har fått sitt namn av Prosper Menière, fransk läkare som först beskrev sjukdomen i mitten på 1800-talet.
  • Läs mer på om Menières sjukdom på Hörsellinjen.se

Stjärnklarinettisten Martin Fröst har på läkares inrådan ställt in sina konserter i november, bland annat med Netherlands Philharmonic och St Paul Chamber Orchestra. Han har ordinerats vila och får inte flyga.

Leder till hörselnedsättning

Orsaken är att Fröst har drabbats av Menières sjukdom, enligt tidningen Star Tribune och Nerikes Allehanda. Endast omkring 40 000-50 000 människor i Sverige har denna sjukdom, som innebär attacker av karusellyrsel och illamående, tinnitus, hörselnedsättning och lockkänsla. Graden av hörselnedsättning varierar över tid och mellan olika personer, men blir bestående.

Gör undantag för stödkonsert

I morgon, lördag, medverkar Martin Fröst vid den direktsända stödkonserten för flyktingar i Europa från Berwaldhallen i Stockholm, där han ska framföra Adagio ur Mozarts klarinettkonsert och Klezmer-dans nr 3 av Göran Fröst, Martin Frösts bror.
– Den konserten kräver inte flygning och det är ett kortare inslag. Martin känner att han väldigt gärna vill ställa upp i det sammanhanget, säger Gunilla Lodding, Martin Frösts agent i Skandinavien, på Svensk konsertdirektion.

Vill jobba i december

Martin Fröst skriver på sin webb att han nu vilar ut i sitt hem, och hoppas vara tillbaka i arbete i december.
– Då har han bland annat den jättestora Genesiskonserten i Stockholms konserthus, då Martin både spelar och dirigerar. Den är starten på ett treårigt projekt med Kungliga filharmonikerna, berättar Gunilla Lodding.

Se faktaruta om Menières sjukdom till höger

Läs mer om Menières sjukdom på Hörsellinjen.se


Stödgalan ”Playing for life” i Berwaldhallen som direktsänds i SVT2 kl 20 i morgon, lördag. Konserten görs i samarbete med Radiohjälpen och intäkterna går till arbetet för människor på flykt i Europa.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.