Stanna upp och lyssna på dig själv i sommar!
Har du semester? Ge dig då tid att varva ner från hörselstressen och verkligen lyssna på dig själv. Här är några enkla tips till dig som vill bli lite hörselsmartare i sommar.
Om du har nedsatt hörsel kan sommaren vara en bra tid för återhämtning från vardagens kommunikationskrav. Men det blir inte alltid så. Även på semestern kan det ibland bli jobbigt med dåliga ljudmiljöer, brist på hörteknik, ansträngande avläsning, stressande hörfel och oro över att missa något.
Stanna därför upp en stund och lyssna på dig själv: Hur skulle du kunna må bättre? Nedan har vi listat några hörselsmarta tips som har hjälpt andra att utveckla sina strategier för ett liv i bättre balans. Kanske kan de hjälpa också dig?
Lyssna på dig själv. Sätt dig på bryggan, under äppelträdet eller på en annan lugn plats och tänk efter: När och hur mår du bra? När och på vilket sätt blir kommunikationen ett problem? Hur skulle din situation kunna bli bättre? Skriv ner dina tankar – kartlägg dig själv! Kanske ser du då en tydlig bild av vad du behöver hjälp med, vilken kunskap du behöver och vad du själv kan göra något åt. Kanske kan det bli början på en hörselsmart plan för ditt liv?
Ta kommunikationspauser. Tillåt dig själv att ta en paus från kommunikation då och då, så orkar du mer sedan. Stäng av hörapparaterna en stund och pressa dig inte heller att avläsa hela tiden – låt hjärna och öron vila lite! Förklara gärna för andra att det är förebyggande friskvård att ta en ”hörselsmart paus”, lika nyttigt som yoga eller något annat som ger inre lugn. De kommer att förstå!
Ta ljudpauser. Forskning visar att oavsett hur vi hör behöver vi människor ta pauser från kakofonin i det moderna samhället. Särskilt nyttigt är det att komma ut i naturen med de naturliga ljud som vår hörsel är skapad för. Det gör oss lugnare, mer harmoniska. Ljudet av sus i trädkronor, kluckande och brusande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.
Våga vara dig själv. Det är så lätt att hela tiden försöka vara andra till lags, att alltid försöka hänga med på hörandes villkor. Men gör inte det. Våga tala om vad du behöver för att må bra. Förklara att du inte vill gå på bullriga restaurangen, utan på lugna uteserveringen istället. Förklara varför det är svårt att konversera hela tiden under långa bilresan. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!
Träna på att förklara. Det kan kännas jobbigt att berätta för andra vad du behöver i olika situationer. Så varför inte träna i sommar på det att göra det kort och enkelt? Det räcker oftast med: ”Jag hör inte er andra om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”.
Om dina närmaste har svårt att förstå dina behov kan det behövas lite mer än så. Ta gärna stöd av hörselvården – hörselrehabilitering ska även omfatta information till anhöriga.
Isolera dig inte. Det är lätt att börja tänka: Varför gå på sommarfesten om alla ändå pratar i munnen på varandra? Men istället för att isolera dig, kolla om du kanske kan förbättra försutsättningarna, så att fungerar bättre för dig. Kanske mindre bord utomhus kan göra att du får lättare att höra de du sitter närmast? Kanske kan kommunikationshjälpmedel underlätta?
Klart du kan resa! En del drar sig för att resa när de får problem med hörseln – de är oroliga för att missa viktig högtalarinformation, att missuppfatta människor som talar annat språk med mera. Men det mesta går att lösa med så enkla medel som papper och penna, och tydlig information till resepersonalen. Och även fullt hörande använder ju ofta teckenspråk på utlandssemestrar, eller hur? Jättemånga hörselskadade är ute och reser, så varför inte du? Du klarar det!
En sund själ i en sund kropp! Om kroppen mår bra mår vi oftast bättre psykiskt också. Inte minst kan ett träningspass flytta fokus från huvudet till kroppen, från ansträngningen av att höra eller besvärande tinnitus, till en positiv fysisk kick. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, så passa på i sommar. Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.
Yoga, avslappning, andning. Stress leder ofta till att vi spänner oss och börjar andas fel, vilket gör att vi mår sämre. Många, många tycker att yoga avlastar stress, hjälper på andningen och ger ett inre lugn och välbefinnande. Varför inte prova? Det kan ta ett tag innan det funkar, så ge det lite tid. Du kan även ladda ner/ köpa CD med avslappningsövningar som du kan göra efter behov för att varva ner.
Ta en ”power nap”. En liten lur mitt på blanka eftermiddagen kan göra underverk. En kort stunds vila i hängmattan, i skuggan under ett träd eller kanske på soffan kan ge nya krafter och positiv energi. Prova om det är något för dig!
Se över din hörteknik. När och hur är det lätt att höra? När och på vilket sätt blir det problem? Om du använder hörapparater, men inte trivs med ljudet kan de vara inställda på fel sätt. I så fall bör du ta kontakt med din audionom för att få rätt justeringar.
Men tänk också på att det ofta inte räcker bara med hörapparater. I många, många situationer kan du ha enorm nytta av andra kommunikationshjälpmedel utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem för att underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – de kan ge råd om hörhjälpmedel, utöver hörapparaten.
Om du märker att hörapparater och annan hörteknik inte räcker till kan du vara en kandidat för cochlea-implantat. Ta kontakt med hörselvården för att få remiss till utredning hos en CI-klinik.
Tinnitus? Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst och tinnitusen hörs desto bättre. Försök därför ha en semester där du är aktiv och sysselsatt, men utan negativ stress. Det kan också vara bra att undvika helt tysta omgivningar. Bruset från vatten, vind med mera kan maskera och lindra.
Testa andra kommunikationssätt. Har du provat teckenspråk och tecken som stöd (TSS)? Varför inte ta reda på mer om det i sommar och lär dig några tecken? Om du trivs med det kan det kanske vara värt att anmäla dig till kurser till hösten.
Fråga Hörsellinjen. Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs informationstjänst Hörsellinjen. Tyvärr har Hörsellinjen sommarstängt, men vi öppnar igen den 10 augusti. Då är du välkommen att ringa 0771-888 000. Det går även bra att skicka in frågor under hela sommaren via formuläret på www.horsellinjen.se, så får du svar i augusti.
Glad sommar! önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Sommarstängt på HRFs förbundskansli:
I sommar är växeln vid HRFs förbundskansli stängd 6 juli–9 augusti. Det går bra att maila in på hrf@hrf.se, men svar kan dröja.