Kategori: Nyhet
Datum:

Skräckfilm som både kan kännas och höras

Ljuddesignern Per Sundström har till tioårsjubileet för skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” gjort ett nytt ljudspår till filmen, anpassat för döva och hörselskadade. Det nya ljudspåret ska kännas ända in på bara huden för att ge fler en skräckfylld filmupplevelse.

Det nya ljudspåret fokuserar basljuden i filmen som är så lågfrekventa och starka att det skapar kännbara vibrationer i luften som kroppen är mottaglig för, till skillnad från högfrekventa ljud som endast kan uppfattas med öronen.

Inte tekniskt komplicerat

Per Sundström tycker inte att det var tekniskt avancerat att ta fram det nya, kännbara ljudet. Istället har det varit en dramaturgisk utmaning. Eftersom basljuden måste fungera bättre med det som händer i bild för att ge den bästa upplevelsen. Det är också viktigt för att döva, hörselskadade och hörande ska kunna se, känna och höra filmen tillsammans.

Kännbara basljud är egentligen inte ett nytt fenomen, utan en teknik som används i vissa action- och skräckfilmer. Men på sikt skulle alla filmer kunna ha denna typ av anpassat ljudspår.

Döva en viktig resurs

För att göra ljudspåret så bra som möjligt har Per Sundström samarbetat med en referensgrupp av döva personer.

– Som hörande är det väldigt svårt att veta hur döva upplever det nya ljudspåret, men vi har fått bra respons. En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen, säger Per Sundström i en intervju med Dagens Nyheter.

Se filmen hemma

”Låt den rätte komma in” med det nya ljudspåret finns att se gratis på filmtjänsten SF Anytime fram till den 18 november. Tekniken ska fungera lika bra hemma som på bio, förutsatt att man har rätt ljudanläggning.

Detta krävs för att få ljudet hemma:
Minimum 3.1 surroundsystem
Subwoofer som kan återge låga frekvenser
Volymkapacitet på 100 dB
Stöd för 5.1-ljud vid uppspelning via dator

Länkar

Nytt filmljud får döva att känna skräcken (Dagens Nyheter 2018-10-29)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.