Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-01-21">21 januari 2015</time>

Skarp kritik mot hörselcheckar från medicinsk-etiska rådet

Det är inte etiskt godtagbart med medfinansiering av hörapparater. Det slår Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast i en ny rapport. Rådet instämmer därmed i HRFs kritik mot så kallade ”hörselcheckar”.
– Det här är ett starkt ställningstagande för vår rätt till vård på lika villkor, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande, Hörsel­skadades Riksförbund (HRF).

Region Skåne och Stockholms läns landsting har hörselcheckar inom hörselvården, så kallat ”fritt val”. HRF har slagit larm om att dessa system innebär att mottagningar uppmanar patienter att betala extra, utöver landstings­checken, för att få ”bättre” hörapparater, trots att landstingen har ett bra sortiment av moderna hörapparater. En del betalar 20 000–30 000 kronor ur egen ficka.

Men det här är inte etiskt godtagbart, konstaterar en rapport från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): ”Att öppna för att patienter med medfinansiering kan köpa sig till en mer avancerad hörapparat strider mot likarättstolkningen av människovärdes­principen. Att egenavgifterna och utbudet bland hörapparater i landstingens utbud skiljer sig så mycket åt över landet, strider mot principen om att vård ska ges på lika villkor.”

HRF: ”Skrota hörselcheckarna

– Nu är det dags att skrota hörselcheckarna. Smer ger klart besked om att landsting bryter mot grundläggande medicinsk-etiska principer när de inför system som uppmanar hörselskadade att betala för hörapparater ur egen ficka, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Ingen seriös politiker kan försvara system som slår mynt av hörselskadades vårdbehov.

Smer: Hörselskadade utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”

I rapporten ”Myternas marknad” (2014) avslöjade HRF att de flesta patienter i Stockholm och Skåne uppmanas att betala extra för ”bättre” hörapparater. Men en hörapparat som finns i ett landstings sortiment, inom patientavgiften, kan kosta 16 000 kronor hos en privat mottagning. Priset är enda skillnaden.
Även Smer anser att hörselskadade patienter utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”.

Länkar:

DN debatt: ”Ingen ska kunna köpa sig till bättre offentlig vård” (2015-01-29)
Pressmeddelande från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): Etiskt nej till medfinansiering i hälso- och sjukvården (2015-01-29)
Smers rapport ”Med- och egenfinansiering i vården – etiska aspekter”
HRFs rapport ”Myternas marknad Svensk hörselvård från behov till business” (2014)

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

 • I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade
  Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

  I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

  I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på...

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
  "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.