Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-01-21">21 januari 2015</time>

Skarp kritik mot hörselcheckar från medicinsk-etiska rådet

Det är inte etiskt godtagbart med medfinansiering av hörapparater. Det slår Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast i en ny rapport. Rådet instämmer därmed i HRFs kritik mot så kallade ”hörselcheckar”.
– Det här är ett starkt ställningstagande för vår rätt till vård på lika villkor, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande, Hörsel­skadades Riksförbund (HRF).

Region Skåne och Stockholms läns landsting har hörselcheckar inom hörselvården, så kallat ”fritt val”. HRF har slagit larm om att dessa system innebär att mottagningar uppmanar patienter att betala extra, utöver landstings­checken, för att få ”bättre” hörapparater, trots att landstingen har ett bra sortiment av moderna hörapparater. En del betalar 20 000–30 000 kronor ur egen ficka.

Men det här är inte etiskt godtagbart, konstaterar en rapport från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): ”Att öppna för att patienter med medfinansiering kan köpa sig till en mer avancerad hörapparat strider mot likarättstolkningen av människovärdes­principen. Att egenavgifterna och utbudet bland hörapparater i landstingens utbud skiljer sig så mycket åt över landet, strider mot principen om att vård ska ges på lika villkor.”

HRF: ”Skrota hörselcheckarna

– Nu är det dags att skrota hörselcheckarna. Smer ger klart besked om att landsting bryter mot grundläggande medicinsk-etiska principer när de inför system som uppmanar hörselskadade att betala för hörapparater ur egen ficka, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Ingen seriös politiker kan försvara system som slår mynt av hörselskadades vårdbehov.

Smer: Hörselskadade utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”

I rapporten ”Myternas marknad” (2014) avslöjade HRF att de flesta patienter i Stockholm och Skåne uppmanas att betala extra för ”bättre” hörapparater. Men en hörapparat som finns i ett landstings sortiment, inom patientavgiften, kan kosta 16 000 kronor hos en privat mottagning. Priset är enda skillnaden.
Även Smer anser att hörselskadade patienter utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”.

Länkar:

DN debatt: ”Ingen ska kunna köpa sig till bättre offentlig vård” (2015-01-29)
Pressmeddelande från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): Etiskt nej till medfinansiering i hälso- och sjukvården (2015-01-29)
Smers rapport ”Med- och egenfinansiering i vården – etiska aspekter”
HRFs rapport ”Myternas marknad Svensk hörselvård från behov till business” (2014)

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.