Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-01-21">21 januari 2015</time>

Skarp kritik mot hörselcheckar från medicinsk-etiska rådet

Det är inte etiskt godtagbart med medfinansiering av hörapparater. Det slår Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast i en ny rapport. Rådet instämmer därmed i HRFs kritik mot så kallade ”hörselcheckar”.
– Det här är ett starkt ställningstagande för vår rätt till vård på lika villkor, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande, Hörsel­skadades Riksförbund (HRF).

Region Skåne och Stockholms läns landsting har hörselcheckar inom hörselvården, så kallat ”fritt val”. HRF har slagit larm om att dessa system innebär att mottagningar uppmanar patienter att betala extra, utöver landstings­checken, för att få ”bättre” hörapparater, trots att landstingen har ett bra sortiment av moderna hörapparater. En del betalar 20 000–30 000 kronor ur egen ficka.

Men det här är inte etiskt godtagbart, konstaterar en rapport från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): ”Att öppna för att patienter med medfinansiering kan köpa sig till en mer avancerad hörapparat strider mot likarättstolkningen av människovärdes­principen. Att egenavgifterna och utbudet bland hörapparater i landstingens utbud skiljer sig så mycket åt över landet, strider mot principen om att vård ska ges på lika villkor.”

HRF: ”Skrota hörselcheckarna

– Nu är det dags att skrota hörselcheckarna. Smer ger klart besked om att landsting bryter mot grundläggande medicinsk-etiska principer när de inför system som uppmanar hörselskadade att betala för hörapparater ur egen ficka, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Ingen seriös politiker kan försvara system som slår mynt av hörselskadades vårdbehov.

Smer: Hörselskadade utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”

I rapporten ”Myternas marknad” (2014) avslöjade HRF att de flesta patienter i Stockholm och Skåne uppmanas att betala extra för ”bättre” hörapparater. Men en hörapparat som finns i ett landstings sortiment, inom patientavgiften, kan kosta 16 000 kronor hos en privat mottagning. Priset är enda skillnaden.
Även Smer anser att hörselskadade patienter utsätts för ”otillbörlig marknadsföring”.

Länkar:

DN debatt: ”Ingen ska kunna köpa sig till bättre offentlig vård” (2015-01-29)
Pressmeddelande från Statens medicinsk-etiska råd (Smer): Etiskt nej till medfinansiering i hälso- och sjukvården (2015-01-29)
Smers rapport ”Med- och egenfinansiering i vården – etiska aspekter”
HRFs rapport ”Myternas marknad Svensk hörselvård från behov till business” (2014)

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.