Kategori: Nyhet
Datum:

Risk för hörfel och fel diagnos vid vård via telefon

Stetosskop, plåster och gasbinda vid en mobiltelefon.

Vård via telefon innebär risk för missförstånd och fel diagnos, visar en studie från Linköpings universitet. Särskilt utsatta är patienter med annat första språk och patienter med hörselnedsättning. Fysisk vårdmottagning är bättre, konstaterar forskaren bakom studien.

Det har blivit allt vanligare med medicinsk rådgivning och vård via telefon. Men omvårdnadsforskaren Rikard Wärdig, lektor vid Linköpings Universitet, konstaterar att det innebär stor risk för missförstånd. I värsta fall kan det leda till fel diagnos och att patienter inte får den vård de behöver.

Förordar fysiska mottagningar

Rikard Wärdig uppger till Sveriges Radio P4 Östergötland att han istället förordar fler öppna fysiska mottagningar. Det skulle minska missförstånden.

P4 Östergötland har intervjuat Åsa Maxeby, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare på vårdcentralen i Hageby i Norrköping. Där märkte personalen att diagnostisering och tidbokning via telefon ofta ledde till feltolkningar, på grund av språkproblem och ibland hörselnedsättning. Därför valde man att satsa mer på den fysiska mottagningen.

”Många behöver se någon i ögonen”

– Det är mycket enklare för sjuksköterskan att göra en bedömning på en patient som du har framför dig. Telefonrådgivning är extremt komplicerat och svårt, säger Åsa Maxeby.
– Det är en jättestor grupp som har behov av att se någon i ögonen när de pratar om sina problem, säger hon.

Krav på tillgängliga vårdkontakter

HRF driver krav på att hälso- och sjukvården ska förbättra sin tillgänglighet för hörselskadade. I HRFs handlingsprogram för 2017-2020 står det att förbundet ska ”verka för regelverk som kräver att myndighets- och vårdkontakter sker på ett sätt som är tillgängligt och kommunikationssäkert för hörselskadade”.

Länkar

Flera vinster med ökad fysisk vårdmottagning (Sveriges Radio P4 Östergötland)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.