Datum:

Plexiglas kvar i butiker – HRF efterlyser mikrofonsystem

Händer med plastandskar bakom plexiglas håller i kortläsare och en fralla i papper.

Restriktionerna är borta, men covid-19 är kvar. Och kvar finns också plexiglasen i butikerna, vilket gör det svårt att höra.
Men det går att lösa, säger HRFs Eivor Johansson i TV4. Ett enkelt mikrofonsystem vid varje kassa kan göra stor skillnad för både kunder och anställda.

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men pandemin är inte över och smittspridningen pågår fortfarande. Många butiker och serviceställen har därför valt att låta plexiglasen sitta kvar vid kassor och diskar, för att skydda personalen – och kunderna.

– Även om inte covid räknas som en samhällsfarlig sjukdom längre så finns det kvar, och även andra sjukdomar. Kunderna har ändrat sitt beteende och uppskattar att plexiglasen finns kvar, säger Marie Palntén, butikschef hos Ica Kvantum, Munkebäck, till TV4 Nyheterna.

”Ljudet går inte genom glaset”

Men plexiglasen skapar svårigheter, inte minst för hörselskadade. Och personer med hörselnedsättning finns bland både kunder och butikspersonal.

– Ja, problemet är ju att vi inte hör. Ljudet går inte igenom plexiglaset tillräckligt för att vi ska kunna höra, förklarar Eivor Johansson, ledamot i HRFs förbundsstyrelse till TV4.

Enkla mikrofonsystem

HRF kräver inte att plexglasen ska tas bort. Att hålla nere smittspridningen och skydda kunder och personal är lika viktigt för hörselskadade som för alla andra. Däremot vill HRF att plexiglasen ska kombinera med hörselsmarta lösningar – till exempel enkla mikrofonsystem, ungefär som i biljettluckor.

– Dels kan man tänka sig mikrofoner och högtalare. Men den bästa lösningen för oss hörselskadade, det är ju när vi kan få in ljudet i våra hörapparater, säger Eivor Johansson.

Med andra ord: teleslinga.

”Måste hitta lösning som underlättar”

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, tror att plexiglasen kommer att fasas ut successivt och bli färre. Men skulle det bli mer permanent är han inte främmande för att införa mikrofonsystem och teleslinga:

– Är det så att vi skulle ha någon form av lösning som man har i biljettluckor och dylikt, då måste man ju hitta en lösning som underlättar för personer med olika slags funktionsvariationer.

Kan göra stor skillnad

Ett enkelt mikrofonsystem kan göra stor skillnad , för både personal och kunder. En mikrofon på vardera sidan om plexiglaset, kopplad till en teleslinga, gör att hörapparatanvändare får ljudet trådlöst direkt in i apparaterna. Om det dessutom kopplas in en liten högtalare blir det lättare att höra även för alla andra.

Relaterade nyheter

  • Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus

    Att skaffa hörapparat blev en vändpunkt i Lotta Karlssons liv.
    Tinnitusljudet minskade från outhärdligt till något hon kunde leva med, berättar hon i Dagens Nyheter.
    – Jag vill verkligen rekommendera alla som drabbas av detta att söka hjälp, säger hon.

  • Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF

    Jonas Sahlberg, 61, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund vid kongressen i maj. Det meddelade valberedningen på fredagen.
    Av de elva personer som föreslås till förbundsstyrelsen är sju nya.

  • 1,7 miljoner har nedsatt hörsel – men alltför få kollar hörseln
    Kvinna med hörapparat.
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    1,7 miljoner har nedsatt hörsel – men alltför få kollar hörseln

    Ungefär 1,7 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. En av fem vuxna. Det visar en ny Novus-undersökning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Här finns en tickande folkhälsobomb. Många har inte sökt hörselvård – eller ens testat hörseln, säger HRFs förbundsordförande Ulf Olsson.