Kategori: Nyhet
Datum:

Peter Gerhardsson: ”Se till att få hörapparater!”

Peter Gerhardsson på fotbollsplan, sätter handen bakom örat.
Foto Pontus Lundahl/TT

Att fler ska tala öppet om sin hörselskada och skaffa hörapparater. Det var vad Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll, hoppades på när han medverkade i HRF Talks under Hörselveckan.
– Inte bara för oss själva, vi som är hörselskadade. Det underlättar också för de vi jobbar med och närstående. Så se till att agera, se till att få hörapparater!

Knaster under foten och fågelkvitter. Peter Gerhardsson glömmer aldrig hur fantastiskt det kändes att få hörapparater.

Men han har märkt att många dröjer med att söka hjälp, och det var något han tog upp när han höll sitt föredrag i HRFs webbsända serie HRF Talks.

Viktigt vara synlig som hörselskadad

Under 20 minuter berättade Peter Gerhardsson om vad hans hörselskada och förmåga att avläsa har inneburit för vardagen som förbundskapten. Han kom också in på vikten av att visa sina hörapparater och vara synlig som hörselskadad:

– En del tycker att hörapparater inte ska synas. Att det är skämmigt. Jag har aldrig känt så. Precis tvärtom. Det här är viktigt för mitt liv.

”Se till att agera!”

Peter Gerhardsson intervjuades även av P4 Uppland om sin medverkan i HRF Talks (se transkribering nedan).

Han berättade då att han brukar uppmana personer i sin närhet att testa hörseln och skaffa hörapparater. Inte bara för sin egen skull, utan av hänsyn till omgivningen.

– Se till att agera, se till att få hörapparater! uppmanade han radiolyssnarna.

Länkar

Läs och lyssna till hela radiointervjun nedan! 

Peter Gerhardsson i HRF Talks: ”Jag ser vad du säger!”  (textad video)


Transkriberad intervju, Eftermiddag i P4 Uppland, 11 oktober 2021:

Peter Gerhardsson: ”Fåglarna vill jag gärna ha kvar”

Ljudlänk till radiointervju med Peter Gerhardsson i P4 Uppland

Transkribering av intervjun (pdf)

Programledare:
I dag börjar Hörselveckan. Det är en vecka när Hörselskadades Riksförbund lyfter ämnet hörselskador ur olika perspektiv.

En som höll en föreläsning om det här tidigare idag, det var Uppsalabon Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Han berättade om sin hörselskada och förmågan att kunna läsa på läppar och vad de har betytt för honom och hans ledarskap.

Vid 40 års ålder fick Peter veta att han har en hörselskada.

Peter Gerhardsson, förbundskapten, damlandslaget i fotboll:

Ja, precis! Och det var väl en chef till mig här inne som sa åt mig att ”Du hör… Du hör dåligt.” Och det var den första som hade sagt till mig på det sättet. ”Jag tycker du ska gå och kolla hörseln”.

Och då gjorde jag det. Och då konstaterade man att det var en hörselskada, som enligt den läkaren skulle vara medfödd och så vidare. Det var väl någonting som jag egentligen inte vet. För då bör man ju backa bandet: Hur har jag klarat 40 år utan? Men det var ju också med stigande ålder som det skulle försämras.

Det kanske är på det sättet. Eller inte. Jag vet inte det.

Reporter:
Och du har ju hörapparater idag, i båda öronen, kopplade till all möjlig teknik, har du berättat för mig här. Och du har också lärt dig att läsa på läppar. Hur lär man sig det?

Peter Gerhardsson:
Ja… Alltså, det kan ju faktiskt vara så att om det här är medfött, så har jag gjort det från tidig ålder. Alltså att man hela tiden har gjort det.

Och det gör… det är klart att…ibland när man har tittat på något föredrag eller… alltså, inspelat, och så kommer ljudet lite efter… eller före… efter måste det vara, då… För jag läser på läpparna och då kommer ett annat ljud. Och det är situationer som jag inte behärskar.

Reporter:
Hur har det varit nu då, under pandemin? Vi var inne lite på det här med att folk bär munskydd och du har inte kunnat människors läppar lika tydligt som i vanliga fall. Hur har det varit för dig att klara av en vanlig social situation, eller intervju eller vad det nu kan vara, när en majoritet går runt med munskydd?

Peter Gerhardsson:
Ja, alltså det normala livet har ju fungerat, liksom. Hemma och… eftersom man har varit inlåst, eller vart väldigt lite med folk, så har man klarat den delen.

Men med jobbet har det däremot varit… med presskonferenser och framför allt den delen med munskydd och så vidare. Att förstå frågor och så, då får man ta hjälp av de som sitter bredvid: ”Vad sa hon? Och han? Vad frågade dom om?” Så att det har varit problematiskt.

Och ibland är de här lokalerna inte akustikanpassade heller, så att det är väldigt svårt. Kombinationen att man kanske pratar lite otydligt och har mask på sig, den är den bästa för mig.

Reporter:
Föreläsningen kommer man att kunna ta del av idag, det är en digital föreläsning på Hörselskadades Riksförbund Facebooksida. Man kan också lyssna på den i efterhand på riksförbundets hemsida. Vad är det, lite kort, som vi kommer att få höra? Vad är du kommer att berätta om?

Peter Gerhardsson:
Nämen, jag tror att det… dels det här med en acceptans. Förhoppningsvis. Jag har liksom folk i min närhet som hör dåligt och som jag säger åt att göra hörseltest.

Att få bort, få bort… om man nu ska kalla det skam eller få bort… mer naturligt… precis som glasögon, att hör man dåligt då skaffar man hörapparater och ser man dåligt skaffar man glasögon. Så att det är väl den delen.

Och att, tror jag, inte bara för oss själva, som är hörselskadade, utan även viktigt för de som man dels jobbar med, men också närstående, som det blir lättare för…så att rent, jag tycker inte man kan tänka egoistiskt på att man är hörselskadad, och så struntar man i det. Utan tänk på de andra! Så se till att agera, se till att få hörapparater!

För den dagen jag gick ut därifrån, med nya hörapparater och helt plötsligt hörde knaster, stenarna under foten… Jag glömmer det aldrig.

Och fågelkvitter! Jag har ju haft problem liksom med de här diskanta ljuden. Stenarna kan jag skippa, men fåglarna… Fåglarna vill jag gärna ha kvar.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.