Kategori: Nyhet
Datum:

Över en miljard unga riskerar bullerskador, varnar WHO

Över en miljard människor i åldern 12-35 år riskerar att drabbas av hörselnedsättning till följd av stark musik och annat fritidsbuller. Det uppger världshälsoorganisationen WHO i dag, på internationella hörselhälsodagen, och uppmanar alla att ”lyssna säkert”. Men hur gör vi det? HRF ger dig ljudsmarta råd.

Att starkt ljud kan orsaka hörselskador är ingen nyhet. Men nu har WHO beräknat hur många unga som riskerar att drabbas av sådana onödiga bullerskador. Och resultatet förskräcker: Ungefär hälften av alla i åldern 12-35 år utsätts för skadligt starkt ljud i musikspelare. Ungefär 40 procent vistas på idrottsarenor, konserter, nattklubbar med mera där ljudnivån ofta kommer upp i hörselskadliga nivåer. Beräkningarna är baserade på studier från ”medel- och höginkomstländer”.

”Lyssna säkert”

I dag, på internationella hörselhälsodagen, lanserar WHO därför kampanjen ”Make Listening Safe” (”Lyssna säkert”). WHOs råd är i korthet:

  • Håll nere volymen
  • Begränsa lyssningstiden
  • Ta kroppens varningssignaler på allvar
  • Testa hörseln regelbundet

Tio goda råd från HRF

I foldern ”Ljudsmart” har HRF listat tio goda råd för dig som vill lyssna på musik lite säkrare (se länk ). HRFs folder ”Ljudsmart – några tips till dig som gillar att lyssna” (pdf)

Ytterligare råd om säkert lyssnande, till exempel om hörselskydd för konserter och idrottsevenemang, kan du få genom att kontakta HRFs informationstjänst Hörsellinjen på 0771-888 000, www.horsellinjen.se

Hörselskador kommer smygande

Svensk statistik visar inte några kraftiga ökningar av andeln unga med hörselnedsättning. Däremot ökar andelen hörselskadade bland medelålders personer (35-65 år), och det har sannolikt samband med att allt fler har utsatts för hörselskadligt ljud i unga år. Bullerskadorna visar sig inte genast, utan hörselnedsättningen kommer smygande flera år senare, mitt i livet.

HRF råder alla att varje år testa sin hörsel med HRFs gör-det-själv-test på webben eller med HRFs app ”Hörseltestaren”. Om testet tyder på att det finns en hörselnedsättning är det en god idé att boka tid för en grundligare hörselundersökning.

Länkar

WHOs pressmeddelande (2015-02-27)

HRFs hörseltest på webben: www.horseltest.se

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.