Kategori: Nyhet
Datum:

Ökat inflytande, men ingen lag om hjälpmedelscheckar, efter HRF-kritik

Regeringen föreslår att den enskilde ska få ökat inflytande över valet av hjälpmedel. Men det blir ingen tvingande lag om att införa system med hjälpmedelscheckar, som tidigare aviserats. Detta är en stor och viktig framgång för HRF.

lady-choosing-hearing-aid
– Vi har lyckats avvärja ett allvarligt hot mot patienttryggheten, samtidigt som vår rätt till inflytande över valet av hjälpmedel nu tydliggörs i lagtexterna.

Det säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, i en kommentar till regeringens nya proposition Mer inflytande för den enskilde i valet av hjälpmedel (2013/14:67).

Erbjuda möjlighet att välja hjälpmedel

Regeringen föreslår att hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och patientsäkerhetslagen (2010:659) ska ändras så att det tydligare framgår att sjukvårdshuvudmannen ska erbjuda den enskilde möjlighet att välja hjälpmedel när det finns olika hjälpmedel tillgängliga inom landstinget eller kommunen. Patienten ska få information om de hjälpmedel som finns, och hälso- och sjukvårdspersonalen ska se till att patienten får möjlighet att välja det alternativ som han/hon föredrar. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

– Vi välkomnar sådana förbättringar. Sedan många år har HRF varit tydliga med att varje utprovning av hörapparater och andra hjälpmedel måste ske i dialog mellan användaren och vårdpersonalen. En utprovning utan delaktighet är ingen riktig utprovning, säger Jan-Peter Strömgren.

Ingen lag som tvingar landsting införa ”fritt val”

Propositionen föreslår däremot ingen lag som tvingar landsting/regioner att införa så kallade ”fritt val”-system, med hjälpmedelscheckar, vilket Socialdepartementet tidigare har aviserat. Det här ser HRF som en viktig framgång, efter att ha riktat hård kritik mot sådana system, bland annat i remissvaret på utredningen Hjälpmedel – ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77).

– Under de senaste åren har vi påvisat stora brister i de checksystem som i dag finns inom Landstinget i Stockholms län och i Region Skåne. Enskilda hamnar i kläm, ibland med dryga kostnader för att få hörapparater, säger Jan-Peter Strömgren.
– Att regeringen nu avstår från lagstifta om sådana checksystem innebär att vi har fått gehör för vår kritik.

Vill ”stimulera” införandet av checksystem

Men det finns också oroande inslag i regeringens hjälpmedelsproposition, tycker Jan-Peter Strömgren. Olika myndigheter som Myndigheten för delaktighet, Konkurrensverket och Socialstyrelsen föreslås få i uppdrag att stimulera införandet av fritt val-system med checkar.

– Vi vet ännu inte vad detta kommer att innebära i praktiken, men att stimulera införandet av system som har så stora brister, det är verkligen bekymmersamt.

Relaterade nyheter

  • Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Hörapparaten hjälpte Lotta leva ett bättre liv med sin tinnitus

    Att skaffa hörapparat blev en vändpunkt i Lotta Karlssons liv.
    Tinnitusljudet minskade från outhärdligt till något hon kunde leva med, berättar hon i Dagens Nyheter.
    – Jag vill verkligen rekommendera alla som drabbas av detta att söka hjälp, säger hon.

  • Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundsordförande för HRF

    Jonas Sahlberg, 61, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund vid kongressen i maj. Det meddelade valberedningen på fredagen.
    Av de elva personer som föreslås till förbundsstyrelsen är sju nya.

  • Nu öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025
    Fem personer i turkosblå tröjor joggar intill en vit vägg.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025

    I dag, den 3 mars, är det Världshörseldagen, World Hearing Day. Då öppnar anmälan till Vad sa-loppet 2025 – ett roligt lopp på fullt allvar, till förmån för Sveriges hörselskadade.