Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-04-03">3 april 2016</time>

Ojämlika avgifter för hörselskadade får kritik av Socialstyrelsen

Hörselskadade får betala helt olika vårdavgifter i olika delar av landet. Det är ojämlikt, konstaterar nu Socialstyrelsen i en ny rapport.
Avgifterna kan variera mellan ett par hundralappar till ett par tusen, visar en kartläggning från Hörsel­skadades Riksförbund (HRF).

Det råder ojämlika avgifter för hjälpmedel i landet, skriver Socialstyrelsens i sin rapport. Särskilt hårt drabbas hörselskadade: Den som flyttar från Örebro län till Västmanland eller från Halland till Gävleborg kan få betala åtta–nio gånger mer för att prova ut hörapparater, visar en kartläggning från HRF (april 2016).

Socialstyrelsen konstaterar nu att detta inte är förenligt med syftet bakom de styrdokument och regler som landsting/regioner har att följa:
– Skillnaderna kan i praktiken innebära olika förutsättningar för användarna att få tillgång till förskrivna hjälpmedel, säger utredaren, Malin Bruce.

Även Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har riktat hård kritik mot avgifterna: ”Att egen­avgifterna och utbudet bland hörapparater i landstingens utbud skiljer sig så mycket åt över landet, strider mot principen om att vård ska ges på lika villkor” (Smer 2014:1).

– Under de senaste 20 åren har landstingen infört en uppsjö av hörselvårds­avgifter, som saknar motstycke inom andra vårdområden. Och vad värre är – såväl avgifts­typer som avgiftsnivåer tycks vara baserade på godtycke, utan respekt för vare sig riksdagsbeslut eller människors lika värde, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

De flesta landsting/regioner har i dag särskilda hörselvårdsavgifter på 300 till 1 500 kronor – utöver besöks­avgifterna. Men hörselvårdsavgifterna räknas inte in i det högkostnads­skydd på 1 100 kronor som riksdagen har beslutat om, vilket gör att framför allt äldre och andra som har större vårdbehov drabbas.

– Nu måste den nya hjälpmedelsutredningen, som regeringen tillsatte i vintras, föreslå hur denna avgiftsanarki kan stoppas, säger Jan-Peter Strömgren.
– Det är hög tid att vi får enhetliga vårdavgifter i hela landet, och ett högkostnadsskydd som inte diskriminerar hörselskadade.

Hörapparatavgifter i hela landet – län för län, april 2016 (pdf)

Socialstyrelsens pressmeddelande, 2016-04-01 (pdf)
Socialstyrelsens rapport ”Hjälpmedel i kommuner och landsting” (pdf)

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

  • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

    Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

    I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
    – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

  • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

    Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

    Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
    ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.