Kategori: Pressmeddelande
Datum:

Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

Ulf Olsson, ny förbundsordförande, kommer leda HRF tillsammans med vice förbundsordförande Eva Blomquist från och med årsskiftet. Foto: Peter Knutson

Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari. 

Mattias Lundekvam har varit HRFs förbundsordförande sedan 2016. Han avgår nu i förtid, för att istället bli organisationens generalsekreterare. Han tar över efter Hanna Sejlitz, som lämnade tjänsten tidigare i höst.

– Det har varit en fantastisk förmån att få leda HRF som förbundsordförande. Men nu ser jag fram emot att fortsätta driva hörselskadades frågor i en annan roll, säger han.

Ulf Olsson är i dag vice förbundsordförande för HRF, tillsammans med Eva Blomquist. När han nu går in i rollen som förbundsordförande gör han det som en del av ett team, förklarar han:

– Jag och Eva kommer att leda HRF tillsammans – i nära samarbete med övriga förbundsstyrelsen och vår nya generalsekreterare, Mattias Lundekvam. Det är verkligen ett lagarbete, understryker han.
– Vårt främsta fokus fram till nästa kongress, 2025, är att stärka och utveckla HRFs roll som hörselskadades röst i samhället. Alltför många av landets 1,5 miljoner hörselskadade har en tuff situation och behöver ett starkt HRF som värnar deras rättigheter. HRF gör skillnad varje dag – men vi behöver göra ännu mer.

Fakta om…

ULF OLSSON, 69 år, bor i Stockholm och är pensionerad civilingenjör, först med inriktning på telekom och senare inom hörselvården. Han har en hörselskada sedan barndomen och är medlem i HRF sedan 1980. Under dessa år har han haft många olika uppdrag i HRF, bland annat ledamot i HRFs förbundsstyrelse under tre mandatperioder och ledamot i Hörselforskningsfondens styrelse, samt internationellt, som generalsekreterare för den internationella hörselskadeorganisationen IFHOH och, just nu, som ordförande för Nordiska Hörselskadades Samarbetskommitté (NHS).

EVA BLOMQUIST, 71, är vice förbundsordförande för HRF sedan tio år tillbaka. Hon har en hörselnedsättning och tinnitus sedan barndomen och har varit medlem i HRF sedan 1982, med många olika uppdrag, bland annat som distriktsordförande i Jönköpings län. Eva är pensionerad gemmolog och leg. sjuksköterska och bor sedan några år tillbaka i Stockholm.

MATTIAS LUNDEKVAM, 44, arbetade tidigare som lärare och har i 20 års tid haft olika uppdrag inom hörselområdet. Han var ordförande för Unga Hörselskadade (UH) 2006–2008, ombudsman på HRFs förbundskansli 2008–2016 och har valts till förbundsordförande av två HRF-kongresser, 2016 och 2021.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.