Kategori: Nyhet
Datum:

Ny dom: Textning kräver upphovsmannens tillstånd

Bildskärm med film med textremsa.

Vill du texta något måste du först få upphovsmannens tillstånd. Det slås nu fast i en ny, uppmärksammad tingsrättsdom. Mannen bakom sajten Undertexter.se döms för brott mot upphovsrätten och för att ha lagt upp stora mängder undertext utan tillstånd.

Det började som ett skolprojekt för att öka tillgängligheten för hörselskadade. Han ville tillhandahålla undertexter för att hörselskadade skulle kunna ladda ner och titta på piratfilmer. Sedan startade han sajten undertexter.se och under tio år, från 2003 till 2013, laddade han upp undertexter till en mängd filmer – totalt 65 mil undertexter, uppges det i domen.

En del av ”filmverkets helhet”

Men rättegången har handlat om upphovsrätt, inte tillgänglighet. Försvaret ansåg att textningen är att betrakta som ett komplement, självständiga verk. Åklagaren hävdade att textningen är en del av filmverkets helhet och att det därför finns ett upphovsrättsligt skydd för dialogen i filmverken, skriver tidningen IDG.

Intrång i upphovsrätten

Rätten kom fram till att undertexterna ska ses som en uppenbar del av filmverket, en del av helheten. Det innebär att textning utan upphovsmannens tillstånd innebär ett intrång i upphovsrätten.

Med andra ord: den som vill texta en film, ett filmklipp, ett program eller liknande – vare sig man är privatperson eller professionell – måste först få uttryckligt tillstånd från den som har upphovsrätten.

Dålig kvalitet

Mannen textade inte själv, utan laddade upp andras undertexter – en del kopierade utan tillstånd, andra producerade av frivilliga. I domen framhålls att undertexterna till stora delar var mycket dåliga, delvis ”så dåliga att de knappt går att begripa”.

Länkar

Mannen bakom Sveriges största sajt för undertexter dömd för upphovsrättsbrott (IDG 2017-09-17)

Man döms för stora mängder uppladdad undertext (Dagens Nyheter 2017-09-17)

 

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.