Kategori: Nyhet
Datum:

Nu prövas HRFs krav på teleslinga i domstol

Två kvinnor framför skylt som säger "Stockholms tingsrätt".
Agneta Österman Lindquist och Marianne Rogell Eklund vittnade i Stockholms tingsrätt. Foto: Stefan Andersson/Auris

Just nu prövas HRFs krav på teleslinga i Stockholms tingsrätt, i ett fall där HRF har stämt en lokalägare. Målet är att få en rättspraxis som tydliggör diskrimineringslagen och ger klart besked till alla lokalägare: Se till att teleslinga finns – och att den fungerar!

I april 2018 lämnade HRF in en stämningsansökan mot en konferensanläggning som saknade fungerande teleslinga, trots att lokalen var skyldig att ha en teleslinga. HRF ansåg att det var ett tydligt typexempel och ville därför få en prövning av diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet.

Vittnade om tyst slinga

Nu behandlas ärendet i Stockholms tingsrätt och måndagen den 16 september vittnade två hörselskadade, Agneta Österman Lindquist och Marianne Rogell Eklund, om hur de drabbades när teleslingan i den aktuella lokalen inte fungerade.

Det skulle finnas en teleslinga i lokalen, men Agneta hörde ingenting i sitt cochleaimplantat och Marianne hörde ingenting i sina hörapparater. Det gjorde att de fick problem med att moderera och delta i ett möte i lokalen.

Kan få stor betydelse

Enligt diskrimineringslagen är den som är ansvarig för en verksamhet skyldig att genomföra ”skäliga åtgärder” för att verksamheten ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Teleslinga är en sådan ”skälig åtgärd”. Plan- och bygglagen (Boverkets Byggregler) ställer krav på teleslinga i ny- och ombyggda lokaler som rymmer minst 50 personer,

Om HRF vinner målet sänder domstolen ett tydligt budskap till lokalägare, om vikten av att ha fungerande teleslingor. Det skulle får stor betydelse för hörselskadades möjligheter att vara delaktiga, i hela landet.

Tingsrättens dom väntas om ett par veckor.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.