Kategori: Nyhet
Datum:

Nu börjar Deaflympics – med flera svenska guldhopp

Två män från Svenska Dövidrottsförbundet står på var sin sida om en maskot för Deaflympics 2017.

På tisdag brakar det loss! Då invigs Deaflympics 2017, sommar-OS för döva och hörselskadade, i Samsun, Turkiet. Från Sverige deltar elva idrottare – varav några med rejäl guldvittring.

Bilden: Joachim Sundström och Sven-Emil Karmgård från Svenska Dövidrottsförbundet på väg till kongress i The International Committee of Sports for the Deaf (ICSD) i Samsun, Turkiet. Foto: Svenska Dövidrottsförbundet 

Över 5 000 idrottare från 96 länder deltar i Deaflympics 2017 den 18–30 juli. Detta sommar-OS för döva och hörselskadade genomförs vart fjärde år, precis som vanliga OS, och denna gång omfattar spelen 21 idrotter på totalt 40 arenor.

Siktar på fyra–fem medaljer

I morgon landar den svenska truppen, som består av på elva aktiva idrottare. De deltar i bowling, spjut, cykel (landsväg), mountainbike, orientering och simning, under nästan två veckors tävlande.
– Vi siktar på fyra eller fem medaljer i Samsun, berättar Joachim Sundström, sportchef på Svenska Dövidrottsförbundet.
– De största chanserna har nog bowlingherrarna, som går för medalj i det individuella spelet, lagspelet och i Masters. Här kommer Anton Elofsson och Fredric Flink att försöka försvara sina guldmedaljer från Deaflympics 2013.

Hoppas på spjutguld

Även spjutkastaren Theodor Thor har stora möjligheter att ta medalj, tror Joachim Sundström:
– Han tog brons vid Deaflympics i Sofia 2013 och har siktet inställt på guld denna gång, berättar han.
– Theodor har ett fint tränings- och tävlingsår bakom sig och vi får hoppas att han vässar formtoppen lagom till spjutfinalen i Samsun den 25:e juli.

Tävlat med Sverigeeliten

Andra deltagare med medaljdrömmar är:

  • cyklisten Tommy Hammarström, som har fått flera bra placeringar i både landsväg och mountainbike i tävlingar med Sverigeeliten.
  • orienterarna Petra Eklund och Jesper Melin, som bland annat kvalade in och tävlade på orienterings-SM för hörande, och som nu deltar i sprint, medel och lång distans.
  • simmaren Robin Flyman, som i första hand siktar på att ta sig till final på flera distanser, men som kan överraska.

Oro för säkerheten i Turkiet

Den svenska Deaflympics-truppen är denna gång lite mindre än tidigare. Det beror bland annat på att några starka namn inom dövidrotten har valt att tacka nej till att delta på grund av det politiska läget i Turkiet.

Tolkcentralerna har beslutat att inte skicka några tolkar till Samsun på grund av oroligheter i Turkiet. Avrådan från UD har endast gällt den södra delen vid gränsen mot Syrien och Dövidrottsförbundet har därför in i det sista haft kontakter med Stockholms läns tolkcentral för att försöka lösa situationen.

Minst 55 dB hörselnedsättning

För att få tävla i Deaflympics krävs en hörselnedsättning på minst 55 decibel på det bästa örat. Hörseltekniska hjälpmedel som hörapparat och cochleaimplantat är inte tillåtna under tävlan. Startskott och andra ljudsignaler är ersatta av ljussignaler och andra visuella lösningar. Ett team av audionomer och audiologer finns på plats i Samsun för att testa de tävlandes hörsel, ungefär som ett dopingtest.
Mer om regler för Deaflympics finns att läsa på webbsidan för The International Committee of Sports for the Deaf (ICSD).

Startade 1924

Deaflympics arrangeras vart fjärde år, året efter Olympiska Spelen och Paralympics. Det är en av världens äldsta idrottstävlingar; första Deaflympics, arrangerades i Paris 1924 och kallades då ”Tysta Spelen”. Internationella Dövidrottsförbundet, ICSD, bildades 1924 och har i dag 104 medlemsländer.

På 1980-talet försökte Internationella Olympiska Kommittén, IOC, slå ihop Deaflympics och Paralympics, men organisationerna kunde inte komma överens när det gällde tolkfrågor med mera.

Deaflympics motto är: per ludos aequalitas – ”jämlikhet genom idrott”.

Länkar

Sveriges tävlingsdagar på Deaflympics 2017 (Svenska Dövidrottsförbundet 2017-06-13)

Den svenska truppen (Svenska Dövidrottsförbundet 2017-06-13)

Truppen uttagen till Deaflympics (SVT Nyhetstecken 2017-03-27)

Svenska Dövidrottsförbundet

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.