Kategori: Nyhet
Datum:

Munskydd stort problem för hörselskadade

Kvinna med mörkt hår och glasögon bakom disk tittar koncentrerat på äldre kvinna med munskydd.

Munskydden och plexiglasen blir allt fler runt om i samhället – och det skapar stora svårigheter för hörselskadade.
– Nu måste text, hörteknik och andra hörselsmarta lösningar bli en självklarhet, inte minst i vården, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Under det senaste året har det blivit betydligt svårare för hörselskadade att höra och samtala. Först ökade avståndet mellan människor och snart kom plexiglasen vid kassor och diskar. Och nu har munskydd blivit vanliga nästan överallt, inte bara inom vård och omsorg.

Varje dag sliter hörselskadade i hela landet med att uppfatta vad andra säger, något som media har uppmärksammat senaste veckan:

– Man hör väldigt mycket med ögonen, det tänker man inte alltid på, säger hörselskadade Kerstin Johansson till SVT Halland. 

– Jag misstolkar mycket och hänger inte med. Och så får jag fråga om och då blir folk trötta på mig, säger Marianne Andreasson till SVT Jönköping.

– Jag avläser mycket på läpparna. Det är inte alltid jag hör utan munskydd heller, men då kanske jag ser 80 procent och hör lite vokaler, så att man kan få ihop sammanhanget. Men när jag inte ser munnen försvinner det totalt, säger Anette Andersson till Dagens Nyheter. 

Mest kritiskt i vården

Att det behövs munskydd och plexiglas för hindra smittspridning, det invänder inte HRF emot. Men HRFs förbundsordförande är kritisk till att åtgärderna inte har följts upp med lösningar för att underlätta kommunikation. Det helt nödvändigt, anser han.

– Mest kritiskt är det i vårdsituationer, där det kan vara svårt att uppfatta var personalen säger. Där är det viktig information som man riskerar att gå miste om, säger Mattias Lundekvam till SVT Halland. 

– Varken den som jobbar inom vården, eller den hörselskadade själv vet ju om vad man har missat i sammanhanget. Vi har också fått in rapporter från vårdpersonal som upplever att det är en svår situation, säger han till Dagens Nyheter.

Tipsar om hörselsmarta lösningar

Det går att lösa kommunikationen, utan att ge avkall på säkerheten, konstaterar Mattias Lundekvam.

Det kan vara något så enkelt som skyltar eller papper och penna. Det kan också vara skrivtolkning, hörteknik, tal-till-text-appar och andra textbaserade verktyg.

HRF har listat en rad olika tips och råd för hörselsmarta samtal i coronatider på kunskapswebben hörsellinjen.se.

Länkar

Råd om hörselsmart tillgänglighet i coronatider (hörsellinjen.se)

Svårt att ha hörselnedsättning under pandemin: ”Kan bli irriterad” (Sveriges Radio P4 Kalmar 2021-03-22)

Viktiga tipsen – så kan du hjälpa hörselnedsatta (Sveriges Radio P4 Kalmar 2021-03-22)

Svårare för hörselskadade när fler använder munskydd (Dagens Nyheter 2021-03-12) 

Munskydd försvårar för hörselskadade (SVT Halland 2021-03-11)

Hörselskadades Riksförbund vill se åtgärder för munskyddsproblematiken (SVT Halland 2021-03-11)

Marianne hör inte vad hjärtspecialisterna säger (SVT Jönköping 2021-03-11)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.