Kategori: Nyhet
Datum:

Missa inte nypremiären av HRF Talks – en webbsänd idéfest!

Foto: Peter Knutsson

Den 11-17 oktober är det dags för Hörselveckan och ”HRF Talks” med bland annat Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Under en vecka bjuder HRF på sju spännande, webbsända ”talks”.

Varje dag under Hörselveckan, den 12–18 oktober, webbsänds ett föredrag på cirka 20-30 minuter med någon intressant person på HRFs Facebook. Sju föredrag om och för hörselskadade som bjuder på kunskap, inspiration och hörselsmarta idéer.

Varje ”talk” textas och såväl medlemmar som icke medlemmar är välkomna att titta! Missa inte HRF Talks 2021, om fotboll, krokodiler, hörselsmart comeback och mycket annat.

Årets program:

Måndag 11 oktober, kl. 12.30
Peter Gerhardsson: ”Jag ser vad du säger!”
Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll, har hyllats som en av våra mest kommunikativa ledare. Här berättar han om vad hans hörselskada och förmågan att avläsa har betytt för hans ledarskap – och vägen till OS-silvret.

Tisdag 12 oktober, kl. 12.30
Eldré Beukes: Tinnitus, hörselnedsättning och covid-19
Eldré Beukes, audionom och forskare vid Anglia Ruskin University, Cambridge, England, och Lamar University, Texas, USA, har undersökt pandemins effekter på tinnitus och andra hörselskador. Hon berättar att covid-19 har orsakat och förvärrat tinnitus och hörselnedsättning. Även livsvillkoren under pandemin har fått konsekvenser – både positiva och negativa. Spännande, aktuell forskning och goda råd från en världsledande forskare. OBS: Engelskt tal, men svensk text! 

Onsdag 13 oktober, kl. 12.30
Anna Säll: Hörselsmart comeback
Anna Säll var ”superkvinnan” som körde på i högsta tempo – tills hon drabbades av plötslig hörselnedsättning och vrålande tinnitus. Men efter sjukskrivning lyckades Anna hitta tillbaka, med stöd från sin arbetsgivare. Hur lyckades hon? Här berättar Anna om sin hörselresa – och vad som hjälpte henne göra hörselsmart comeback.

Torsdag 14 oktober, kl. 12.30
Anders Jönsson: ”Har vi råd med hörselskadade?”
Anders Jönsson, teknisk audiolog och forskningsingenjör, Lunds universitet, ställer frågan på sin spets i detta upprop för svensk hörselvård. Med utgångspunkt i aktuell forskning förklarar han varför vi som samhälle inte har råd att slarva eller snåla med de behandlande och rehabiliterande insatser som hörselnedsättning kräver. Och varför det är hög tid att inse det.

Fredag 15 oktober, kl. 12.30
Peter Lindbergh: ”Alla poliser borde testa hörseln”
Polisen Peter Lindbergh blev hörselskadad vid en skjutövning – utan att kunna bevisa det. När bullerskadorna ökade bland hans kolleger insåg han att något viktigt saknades inom Polisen: hörseltester. Här berättar han om hur hans hörselskada blev en drivkraft för förändring.

Lördag 16 oktober, kl 12.30
Hanna Lundin Jernberg: Att våga ta plats som hörselskadad – och följa sina drömmar
Hanna Lundin Jernberg, socionom och fritidspolitiker, reflekterar kring att våga ta plats som hörselskadad, bland annat i politiken. Varför är det så viktigt att vi hörselskadade finns representerade i politiska församlingar? Och hur lyckas vi följa våra drömmar, utan att låta hörselnedsättningen styra våra liv?

Söndag 17 oktober, kl. 12.30
Helge Rask-Andersen: Vid hörselforskningens horisont
Helge Rask-Andersen, senior professor i experimentell otologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala, ger oss en smygtitt in i framtiden: Vad väntar om hörnet när det gäller Menières sjukdom, cochleaimplantat, tinnitus och att återskapa skadad hörsel? Är stamceller framtiden? Och kan reptiler bära på hörselgåtans lösning?

Se tidigare HRF Talks!

Det var under Hörselveckan 2020 som vi lanserade HRF Talks. Kunskap, inspiration och hörselsmarta idéer i en serie korta föredrag, med forskare, journalister, artister, författare, ledare, bergsbestigare och andra spännande personer.

Alla ”talks” från 2020 finns publicerade här, textade på svenska och i vissa fall även på engelska!

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.