Kategori: Nyhet
Datum:

Melissa får ja till skolplats men nej till skolskjuts

Nu har Tranås kommun sagt ja till att hörselskadade Melissa Klafver, sex år, ska få anpassad undervisning för hörselskadade på Kålgården i Jönköping. Kommunen vägrar dock att betala för skolskjutsen. Den får föräldrarna själva stå för. Sätt barnens behov främst och skärp lagen, anser HRF.

Melissa med sina föräldrar Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten
Melissa med sina föräldrar
Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten

I förra veckan fick Melissa och hennes föräldrar det positiva beskedet att Tranås kommun nu har ändrat sig och sagt ja till att låta hörselskadade och teckenspråkiga Melissa gå på Kålgården i Jönköping.

– Det känns jättebra, vi har kämpat så länge för det här, säger Sarita Dellerbring, Melissas mamma, till Tranås Tidning.

Melissa är döv sedan födseln och har ett cochlea-implantat. Under förskoletiden har hon gått två dagar i veckan på Kålgården i Jönköpings kommun, i en förskolegrupp för hörselskadade barn. Men när det var dags för förskoleklass sade Tranås kommun nej till att låta henne börja där. Anledningen var att det skulle bli för dyrt för kommunen. Melissa började därför på Linderås skola, en vanlig skola, i Tranås. Hon har trivts bra där men eftersom hon har en hörselnedsättning och sedan i somras även konstaterad epilepsi, tror föräldrarna Sarita Dellerbring och Johan Klafver att hon skulle ha kommit längre i det sociala samspelet om hon hade gått i en anpassad skola. De är därför mycket glada att Jönköpings kommun, efter ännu en ansökan från föräldrarna, har ändrat sin bedömning och gett Melissa en skolplats där hon kan utvecklas i sin takt.

HRF vill se en skärpning av lagen

Återigen har kommuner visat prov på sin okunnighet genom att sätta budgetfrågan framför barnens bästa. Detta är tyvärr inget ovanligt. Varje barn har, enligt skollagen, rätt till skolgång utifrån sina behov. HRF vill se en skärpning av lagen där kommuner tvingas ta sitt ansvar för att barn med särskilda behov ska få rätt anpassningar och pedagogik. Barn har också rätt till en förskole- och skolmiljö där de kan kommunicera obehindrat, i Melissas fall behövs till exempel en teckenspråkig miljö.

Länkar

HRF: Hörselskadade Melissa är för dyr för Tranås kommun

Tranås tidning: Melissa får sin skolplats – men nej till skolskjuts

HRFs PM: Hörselskadade barns rätt till skolgång utifrån behov (pdf)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.