”Många väntar alltför länge med att kolla hörseln”
Det är vanligt att bagatellisera sina hörselproblem och dröja med att söka hjälp. Men det innebär en hälsorisk, varnar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
– Väldigt många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel – ofta så länge att hörselproblemen hinner börja påverka den egna allmänhälsan.
Hörselveckan är en vecka i oktober varje år då HRF uppmärksammar landets 1,5 miljoner hörselskadade, väcker opinion för ett hörselsmart samhälle och uppmanar allmänheten att testa hörseln.
Kommer smygande
Hörselnedsättning kommer ofta smygande och därför är det ofta omgivningen som reagerar först när hörseln blir sämre, förklarar Mattias Lundekvam, i en intervju med nyhetsbyrån TT inför Hörselveckan.
– Det finns också någon sorts stigma kring hörselnedsättning. Många kopplar det till att de börjar bli gamla och vill inte erkänna det för sig själva, men ju längre man väntar med att ta tag i det – desto större problem.
Hälsorisk att inte få hörselvård
Det här kan innebära en hälsorisk. Obehandlad hörselnedsättning är den största påverkbara riskfaktorn bakom utvecklandet av demens, visar forskning. Men det kan även få andra konsekvenser för hälsan säger Mattias Lundekvam:
– Man tröttar ut sig snabbare, vilket ofta leder till en utmattning som sker gradvis och omedvetet. Man blir trött och spänd, drar sig från sociala sammanhang, orkar inte med. Vi kallar det hörselstress – ohälsa och utmattning där hörselproblem ligger till grund.