”Lagstiftning är enda sättet att göra textning till självklarhet”, säger HRFs förbundsordförande
– Enda sättet att få en markant ökning av textningen i samtliga medier, inte minst på webben, är lagstiftning och skarpare krav från samhället. Bara så kan textning bli en självklarhet, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, i senaste numret av Dövas Tidning.
I artikeln ”Otillgänglig TV utesluter tittare” tar Dövas Tidning i sitt senaste nummer upp bristen på textning i tv, framför allt när det gäller kanalernas play-tjänster. De ifrågasätter hur de stora tv-bolagen, SVT och TV4, kan fortsätta utestänga hörselskadade och döva från en mängd olika program på play-webbarna, inte minst livesändningar.
SVT har under de senaste åren gång på gång försäkrat HRF att de jobbar på att lösa detta, men ingenting har hänt. Till Dövas Tidning säger SVT ungefär samma sak: ”Det är många tekniska lösningar som ska på plats så det kommer att dröja innan det fungerar men vi kommer förmodligen att få till valbar text på våra livesändningar i framtiden.”
Liknande svar har HRF hört till leda, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, till Dövas Tidning:
– I själva verket är problemet oftast inte att de tekniska hindren är så väldigt komplicerade, utan att tv-bolag och leverantörer av webb-tv-tjänster prioriterar textning lågt och inte är villiga till att lägga ner den tid och de pengar som krävs för att öka textningen.
Det borde vara självklart att inte börja erbjuda nya tv-tjänster utan att först ha ordnat textningen, tycker han:
– Att betrakta textning som ett ”extra, valfritt tillbehör”, istället för en grundläggande förutsättning, är en inskränkt attityd som vi är hjärtinnerligt trötta på, säger han.