Krokodiler kan ge svar på hur hörsel kan återskapas
Krokodiler behöver inte oroa sig för hörselnedsättning. Till skillnad från människor kan de återskapa sina döda hörselceller.
Kan krokodilerna ge oss nyckeln till att reparera skadad hörsel? Det vill forskaren och Stora Hörselpristagaren Helge Rask-Andersen nu ta reda på.
De allra flesta med hörselnedsättning har en så kallad sensorineural hörselnedsättning, som beror på att hårcellerna (sinnescellerna i innerörat) har skadats eller saknas.
I de flesta fall har hörselskadan uppstått i vuxen ålder, till följd av åldersförändringar eller buller, men det kan också vara en följd av sjukdom, läkemedel, olyckor med mera. men oavsett orsak kan det vara en mycket svår omställning att förlora hela eller delar av sin hörsel.
Nu ska professor Helge Rask-Andersen börja studera vilka faktorer som gör att krokodilernas hårceller nybildas på några veckor, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.
– Om vi människor hade samma förmåga skulle vi inte behöva några hörapparater. Vi skulle inte få hörselnedsättning, säger Helge Rask-Andersen, som är senior professor i experimentell psykologi vid Uppsala Universitet.
Krokodilobduktion i Kolmården
Nyligen var han med vid en krokodilobduktion i Kolmårdens djurpark för att kunna närstudera krokodilers öron och hämta prover för vidare forskning.
Han hoppas kunna upptäcka hur krokodilerna kan bilda nya hårceller, medan människors hårceller är borta för alltid om de dör.
Banbrytande forskare
Helge Rask-Andersen är en av Sveriges mest framstående hörselforskare och belönades 2012 med Stora Hörselpriset, som delas ut av HRFs Hörselforskningsfonden vart fjärde år.
Han har gjort betydande insatser när det gäller utvecklingen av hörselimplantat och behandling av Menières sjukdom. Men han har också varit en banbrytare inom stamcellsforskning och sökandet efter möjligheter att återskapa förlorad hörsel. Krokodilernas förmåga att regenerera hårceller är ett outforskat område som har fascinerat honom i många år.