Konstruktivt samtal med minister om kritiserat tolktjänstbeslut
På tisdagen träffade HRF och andra hörsel- och dövorganisationer statsrådet Lena Hallengren (S) i Almedalen, med anledning av regeringens hårt kritiserade 45-miljonerssatsning på det befintliga systemet för tolktjänst. Det blev ett konstruktivt samtal, med sikte på att hitta vägar framåt och lösningar för tolkanvändare runt om i landet.
Strax före midsommar beslutade regeringen att satsa 45 miljoner kronor på det befintliga, hårt kritiserade tolktjänstsystemet för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.
Kritiken lät inte vänta på sig. Beslutet innebar att regeringen ignorerade kritiken och körde över tolkanvändarnas organisationer, som under många år efterlyst en genomgripande reform.
Skarp skrivelse till Hallengren
I en skarp skrivelse till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren skrev sju hörsel- och dövorganisationer, däribland HRF: ”Vi som företräder tolkanvändarna har […] under lång tid varit tydliga med att tolktjänsten behöver vara sammanhållen under ett statligt huvudmannaskap. Vi har förespråkat ett sammanhållet system, med en ingång för tolkanvändaren, oavsett vem som har betalningsansvar. Det skulle förenkla för den enskilde, samtidigt som det skulle minska samhällets kostnader för administration”.
Men regeringen lade alltså istället 45 miljoner kronor på det befintliga systemet.
Hitta vägar framåt
Vid tisdagens samtal i Almedalen lyssnade Lena Hallengren in kritiken. Som relativt nytt statsråd hade hon inte träffat organisationernas företrädare i denna fråga tidigare.
– Det var ett möte som präglades av en konstruktiv vilja att hitta lösningar – vägar framåt, tycker HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.