Kategori: Nyhet
Datum:

Konstruktivt samtal med minister om kritiserat tolktjänstbeslut

En grupp personer sitter i ring i ett tält. En av dem är Mattias Lundekvam, HRF, och en annan är statsrådet Lena Hallengren.

På tisdagen träffade HRF och andra hörsel- och dövorganisationer statsrådet Lena Hallengren (S) i Almedalen, med anledning av regeringens hårt kritiserade 45-miljonerssatsning på det befintliga systemet för tolktjänst. Det blev ett konstruktivt samtal, med sikte på att hitta vägar framåt och lösningar för tolkanvändare runt om i landet.

Strax före midsommar beslutade regeringen att satsa 45 miljoner kronor på det befintliga, hårt kritiserade tolktjänstsystemet för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.
Kritiken lät inte vänta på sig. Beslutet innebar att regeringen ignorerade kritiken och körde över tolkanvändarnas organisationer, som under många år efterlyst en genomgripande reform.

Skarp skrivelse till Hallengren

I en skarp skrivelse till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren skrev sju hörsel- och dövorganisationer, däribland HRF: ”Vi som företräder tolkanvändarna har […] under lång tid varit tydliga med att tolktjänsten behöver vara sammanhållen under ett statligt huvudmannaskap. Vi har förespråkat ett sammanhållet system, med en ingång för tolkanvändaren, oavsett vem som har betalningsansvar. Det skulle förenkla för den enskilde, samtidigt som det skulle minska samhällets kostnader för administration”.
Men regeringen lade alltså istället 45 miljoner kronor på det befintliga systemet.

Hitta vägar framåt

Vid tisdagens samtal i Almedalen lyssnade Lena Hallengren in kritiken. Som relativt nytt statsråd hade hon inte träffat organisationernas företrädare i denna fråga tidigare.
– Det var ett möte som präglades av en konstruktiv vilja att hitta lösningar – vägar framåt, tycker HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.