Kategori: Pressmeddelande
Datum:

I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
Foto: Peter Knutson /HRF

I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på hörselskadade och få fler att ta tag i sina hörselproblem.

Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselskada. Ändå är hörselskadade en relativt undanskymd grupp i samhället. Det är vanligt att hörselproblem bagatelliseras och förlöjligas, och många dröjer uppåt tio år med att söka hjälp.

– Med Vad sa-loppet vill vi ta död på fördomar, väcka engagemang och sprida kunskap. Vi vill avdramatisera och få fler att prata om sin hörselskada, förklarar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Allt från löprundor till dans

Vad sa-loppet är ett motionslopp som pågår överallt samtidigt, den 10-31 maj.

– Alla kan delta i Vad sa-loppet, nästan hur, var och när som helst. Det kan vara promenader i Smygehuk, cykellopp i Uppsala, linedance i Ånge, löprundor i Kalix eller tipspromenad på Gotland, förklarar Jenny Höglund, insamlings- och marknadschef på HRF.

– Det handlar inte om att prestera, utan om att delta och på så sätt bidra till att skapa synlighet och medvetenhet kring hörselskadade. Därför går det bra att komma med när som helst under maj månad. Både enskilda och företag kan starta lag på vadsaloppet.se – ända fram till kampanjens sista dag.

Bryter hörselskadades utanförskap

Vad sa-loppets intäkter går till Hörselskadades Riksförbund (HRF) och arbetet för att bryta hörselskadades utanförskap. Det handlar om att ge stöd och råd till hörselskadade och närstående, men också att påverka för mer textning, teleslingor och tolkning, bättre hörmiljö i skola och arbetsliv samt att få bort långa köer och orimliga kostnader för hörhjälpmedel.

Läs mer på vadsaloppet.se

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Jenny Höglund, kampanjansvarig samt enhetschef Insamling och marknad, 0733-260 287, jenny.hoglund@hrf.se

FAKTA: Hörselskadade i siffror

  • 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. Men cirka 500 000 har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel.
  • 500 000 har hörapparater. Men det borde vara dubbelt så många.
  • 4 500 har cochleaimplantat (CI). Men uppskattningsvis 20 000 skulle kunna ha nytta av CI. För få vuxna med grav hörselnedsättning erbjuds CI-utredning.
  • 700 000 hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Men mer än hälften har inte sökt hörselvård eller ens testat hörseln. Hörmiljön är sällan en del av det lokala arbetsmiljöarbetet.
  • 800 000 hörselskadade är pensionärer. Varannan över 75 år hör dåligt, men många får inte den hörselvård och tillgänglighet de behöver och hörselkompetensen inom vård- och omsorgsverksamheter är ofta låg.

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.