HRF-kritik mot Magdalena Anderssons pik om hörapparater
”Plocka fram hörapparaten!”. Den piken riktade Magdalena Andersson mot Ulf Kristersson i onsdagens partiledardebatt.
Inte roligt alls, anser HRF. Det bidrar till stigmatisering av hörselskadade, skriver förbundsordförande Mattias Lundekvam i ett brev till partiledaren.
Ingen skulle nog säga ”Är du helt CP?” i riksdagsdebatten. Men i en uppmärksammad ordväxling med statsminister Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt sa sa Magdalena Andersson (S):
”Jag kanske skulle rekommendera Ulf Kristersson att plocka fram hörapparaten, för vi socialdemokrater har varit tydliga med var vi står i energifrågan”.
”Känns som ett hån”
Uttryckssättet får kritik från HRF, som i ett brev till Magdalena Andersson uttrycker stor besvikelse:
”Det ska föreställa vara roligt, men för många hörselskadade känns det som ett hån. Och det svider”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
”Varje gång hörapparater och hörselproblem används i nedsättande kommentarer så bidrar det till stigmatiseringen av personer med hörselnedsättning. Trösklarna för att ta tag i sin hörselsituation och söka hjälp blir ännu lite högre.”
Samtal om attityder
I samma brev bjuder Mattias Lundekvam in Magdalena Andersson till samtal om att ändra attityder och bygga en bättre framtid för 1,5 miljoner hörselskadade. Läs hela brevet till Magdalena Andersson nedan.
Uppdatering 2023-03-07: HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam träffade Magdalena Andersson den 6 mars.
Hej Magdalena,
Skulle du kunna tänka dig att i debattens hetta säga: ”Är du helt CP, eller?”
Förmodligen inte. I dag skulle de flesta uppleva det som otroligt stötande.
Men att trycka till en motståndare genom att antyda att de hör dåligt, det är tyvärr fortfarande vanligt bland politiker av alla kulörer, runt om i Sverige. Det ska föreställa vara roligt, men för många hörselskadade känns det som ett hån. Och det svider.
Därför är vi väldigt besvikna över att höra ledaren för landets största parti rekommendera Ulf Kristersson att ”plocka fram hörapparaten” i veckans partiledardebatt.
Självklart förstår vi att det inte var riktat mot hörselskadade. Du ville bara markera att Ulf Kristersson inte hörde efter. Bara en pik. En liten formulering med udd.
Men det är tyvärr betydligt större än så. Varje gång hörapparater och hörselproblem används i nedsättande kommentarer så bidrar det till stigmatiseringen av personer med hörselnedsättning. Trösklarna för att ta tag i sin hörselsituation och söka hjälp blir ännu lite högre.
Över 500 000 av Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade har hörapparater. Bara en tredjedel. Men egentligen borde det vara över en miljon.
Det här beror delvis på attityder. Att ha hörapparater upplevs ofta som lite skämmigt. Ett ålderstecken. Ett tecken på att man inte hänger med. Vilket också var poängen i din pik till Kristersson.
Följden är att många drar sig för att söka den hjälp de så väl behöver. Det dröjer i snitt tio år innan en person med konstaterad hörselnedsättning kommer ut ur ”garderoben” och söker hörselvård.
Det här är ett allvarligt problem. Inte minst i arbetslivet.
Drygt 700 000 av landets arbetstagare har nedsatt hörsel, men alltför få har hörapparater, arbetshjälpmedel eller ens kontakt med hörselvården. Många sliter för att klara jobbet, utan fungerande kommunikation. Och det innebär en stor hälsorisk.
Det här vill vi ändra på. Vi vill att hörselfrågor ska bli en självklar del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på alla arbetsplatser. Att det ska bli enklare att få arbetshjälpmedel. Och att hörselskadade ska kunna känna sig trygga med att vara öppna om sin hörselnedsättning inför både kolleger och arbetsgivare, utan oro för att få sämre förutsättningar.
Vill du och Socialdemokraterna hjälpa oss stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetsmarknaden, Magdalena? Jag träffar dig gärna och pratar om hur vi kan ändra attityder och bygga en bättre framtid för 1,5 miljoner hörselskadade.
Vänliga hälsningar,
Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)