Kategori: Nyhet
Datum:

HRF avfärdar protester mot text på bio – får stöd av stjärnregissör

Text ”förstör filmupplevelsen” hävdade regissören Kay Pollak nyligen i en intensiv debatt om SF Bios beslut att börja visa svenska biofilmer med text. Men HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, gav honom skarpt mothugg. Och stjärnregissören Ruben Östlund anser att textning är alldeles utmärkt:
– Textning förstör inte en film. Om filmen får problem är det nog av andra anledningar.

Två regissörer – helt olika syn på textning: Kay Pollak (vänster) vill inte ha text, medan Ruben Östlund (höger) välkomnar textning.
Två regissörer – helt olika syn på textning: Kay Pollak (vänster) vill inte ha text, medan Ruben Östlund (höger) välkomnar textning.

På fredag, den 19 december, börjar SF Bio visa alla svenska filmer med text, om de är textade – och det har fått vissa personer i filmvärlden att se rött. En av dem är regissören Kay Pollack, som i en debatt i radions Studio Ett (se länk nedan) uttryckte stort missnöje över att en ”liten minoritet” ska få ”förstöra filmupplevelsen för alla andra”.

Han fick svar på tal av HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som kritiserade Pollak för att ha ”en mycket konstig människosyn”, eftersom han är beredd att utestänga 1,4 miljoner hörselskadade, och tycker att ”bara en viss grupp i samhället ska få se film”.

Lyssna på debatten mellan Kay Pollak och Jan-Peter Strömgren (Studio Ett, Sveriges Radio P1, 2014-12-12)
Läs transkribering av debatten Kay Pollak–Jan-Peter Strömgren (pdf)

Större biopublik med text

Även i andra intervjuer har Jan-Peter Strömgren gång på gång avfärdat den ”textningsfobi” som har visat sig de senaste veckorna. I press, radio och tv har han konstaterat att textning är en grundläggande nödvändighet för att hörselskadade ska kunna uppleva film som alla andra. Och det borde filmbranschen glädjas åt, tycker han:
– Om jag hade filmbolag hade jag varit angelägen att nå de 1,4 miljoner människor som har problem att höra, säger Jan-Peter Strömgren till SVTs Kulturnytt (se länk nedan).

Ruben Östlund: ”Jättebra”

Han får medhåll av en av Sveriges mest hyllade filmregissörer, Ruben Östlund, som har fått internationellt erkännande med sin film ”Turist”. Han valde att texta hela filmen, och han har inte fått en enda negativ kommentar om det.
– Jag tror helt ärligt inte att en textning går in och förstör en film. Om filmen får problem är det nog andra anledningar, säger Ruben Östlund till Kulturnytt i radions P1 (se länk nedan).
Istället är han positiv till att hörselskadade får möjlighet att uppleva filmen:
– Det är väl jättebra om vi lyckas nå en större publik.

LÄNKAR:

Lyssna på debatten mellan Kay Pollak och Jan-Peter Strömgren (Studio Ett, Sveriges Radio P1, 2014-12-12)
Läs transkribering av debatten Kay Pollak–Jan-Peter Strömgren (pdf)

Ruben Östlund: ”Textning förstör inte en film” (Kulturnytt i Sveriges Radio P1)

Textning av biofilmer – ”döden för svensk komedi” (SVTs Kulturnyheterna, 2014-12-16) – sammanfattning
Hela Kulturnyheterna 2014-12-16 med textning (inslag från 07:20)

Tidigare på hrf.se: Nu ska SF Bio visa alla svenska filmer med text, i hela landet (2014-11-06)
Tidigare på hrf.se: Nu följer Svenska Bio efter – börjar visa alla svenska filmer med text (2014-11-11)
Tidigare på hrf.se: Textad film på bio kallas ”katastrof” av upprörda filmmakare (2014-12-04)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.