Kategori: Nyhet
Datum:

Hörselvårdschef i Norrbotten hävdar att det är patienternas fel att få får två hörapparater

Bara 53 procent av alla som provade ut hörapparater i Norrbotten förra året fick två stycken. Det är en av de lägsta andelarna i landet. Hörselvårdschefen hävdar att det är patienternas eget fel. Men det stämmer inte, säger patienterna själva. Och HRFs förbundsordförande är mycket kritisk.

Marianne Morin
Marianne Morin

– Två hörapparater för en hörselskadad, det är nästan ett måste, säger Marianne Morin från Kalix, som även sitter i HRFs förbundsstyrelse.
I ett reportage i Radio P4 Norrbotten berättar hon att den andra hörapparaten fick hon först efter att ha kämpat med hörselproblem och sjukskrivning.

Cirka 85 procent av alla som provar ut hörapparater behöver apparater på båda öronen, enligt HRFs beräkningar. Stockholms län har nu kommit upp i den nivån, visar HRFs årsrapport 2014, och ytterligare några landsting ligger inte långt efter. Men i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg, fick bara hälften (cirka 53 procent) två hörapparater under 2013. I Blekinge var andelen ännu mindre

”Patienterna säger nej”

På onsdagen försvarade hörselvårdschefen i Norrbotten siffrorna i ett uttalande i Radio Norrbotten. Hon hävdade att underskottet på två hörapparater är de hörselskadade patienternas eget fel:
– När man kommer in som patient erbjuds man två hörapparater, men många väljer att börja med en, säger hon, och tillägger att hon inte vill ”köra över folk”.

”Inte sant”, säger patienterna

Det här fick hörselskadade att ringa in till radion och invända mot hennes uttalande. De vittnade om att påståendet inte stämde, och berättade att de hade nekats en andra hörapparat. En del hade haft kontakt med hörselvården alldeles nyligen.

”Märklig attityd”

Även HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, är mycket kritisk till hörselvårdschefens påstående:
– Attityden är märklig. En kompetent utprovare ska kunna göra patienten medveten om betydelsen av två hörapparater, säger han till Radio Norrbotten.

”Sparsamhetsiver”

Jan-Peter Strömgren konstaterar att alla som kan något om hörselvård vet att forskning och beprövad erfarenhet visar att personer som hör dåligt på båda öronen ska ha två hörapparater.
– Jag är ganska övertygad om att i bakgrunden till detta är en sparsamhetsiver från landstingets sida.

Längre inslag i Radio P4 Norrbotten med patienter, hörselvårdschefen och HRFs förbundsordförande. Inslaget börjar efter 38:20 min.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.