Kategori: Nyhet
Datum:

Hörselvård kan motverka depression, visar forskning

Äldre, allvarlig man tittar ut genom fönster

Både personlighet och livskvalitet kan påverkas negativt när hörsel och syn försämras, enligt en ny studie. Samtidigt visar annan forskning att hörapparater och hörselimplantat är ett effektivt sätt att motverka depression. Det kan till och med ge längre liv.

En större amerikansk forskningsstudie bland 7400 personer över 50 år visar att personer med nedsatt syn och hörsel tenderar att vara mer ängsliga och inåtvända, och mindre öppna och sällskapliga, än personer utan syn- och hörselproblem. När syn och hörsel försämras ytterligare förstärks dessa drag.

Resultatet är inte så förvånande. Social isolering är vanligt bland personer som får en hörselnedsättning senare i livet. När det blir svårt att hänga med i samtal är det lätt att börja avstå från möten, middagar och annat umgänge, för att slippa känna sig utanför och undvika jobbiga missförstånd.

Isolering leder till hälsoproblem

Social isolering och minskad kommunikation med omgivningen kan ge upphov till depression och andra hälsoproblem. Flera forskningsstudier pekar även på samband mellan hörselnedsättning och demens.

Särskilt utsatta är äldre med hörselnedsättning. Nästan hälften av landets 1,4 miljoner hörselskadade är över 65 år, men en stor andel har inte kontakt med hörselvården. När äldre söker hjälp har de ofta levt med grava hörselnedsättningar och ”kommunikationsundernäring” i många år.

Mår bättre med hörapparater och CI

Hörselvård kan motverka detta. Symptom på depression minskar signifikant hos personer över 50 år om de får hörapparater och cochleaimplantat (CI), visar en studie från Johns Hopkins University School of Medicine i USA.

Forskarna mätte depressionssymptom hos 113 personer som just fått hörapparater eller CI. Mätningen gjordes utifrån en så kallad geriatrisk depressionsskala (Geriatric Depression Scale, GDS). Sex månader senare mättes värdena igen, och då visade det sig att de hade förbättrats med 28 procent bland hörapparatanvändarna och 31 procent bland CI-användarna.

Män med hörapparater lever längre

Det här är inte första gången en forskningsstudie visar att hörselrehabilitering ger tydliga, positiva hälsoeffekter. Äldre, hörselskadade män lever längre om de använder hörapparat än om de inte gör det, enligt en stor, isländsk forskningsstudie. Studien, som omfattade ungefär 5 000 personer, visade att äldre män med hörselnedsättning, eller både hörsel- och synnedsättning, som inte använder hörapparater, löper högre risk att avlida inom en femårsperiod än personer som använder hörapparat. Dödsorsakerna var flera, men framför allt hjärt-kärlsjukdomar. Bland kvinnor fanns ingen signifikant skillnad.

Vill ha hörselscreening för pensionärer

Hörselskadades Riksförbund (HRF) anser att landsting och regioner ska erbjuda personer som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening. Tidig upptäckt och tidig rehabilitering är viktigt för att undvika hälsoproblem, vilket är bra för både samhället och den enskilde.

Länkar

Sensory functioning and personality development among older adults (Psychology and aging, vol 32(2), March 2017, 139-147)

Association of Using Hearing Aids or Cochlear Implants With Changes in Depressive Symptoms in Older Adults (JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery 2016;142(7):652-657)

Äldre män med hörapparat lever längre, visar ny forskning (HRF.se 2013-10-01)

DEBATT: ”Satsa på hörselscreening för alla över 67 år” (HRF i Dagens Samhälle 2016-06-10)

 

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.