Kategori: Nyhet
Datum:

Hörselskadade Tim, 7 år, vann strid om rätt till skolskjuts

Blå hållplatsskylt för skolskjuts

Det var fel av Halmstads kommun att neka hörselskadade Tim, 7 år, skolskjuts från hemmet. Att Tim har hörapparater innebär inte att det är säkert för honom att gå till den anvisade hållplatsen. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom.

Familjen Herrlin är överlycklig i dag. När skolan börjar kommer Tim att få skolskjuts från sitt hem i Dragabol, två mil utanför Halmstad. Det har kommunen beslutat, som en följd av förvaltningsrättens ”reprimand”.

”Jag är livrädd”

Annat var det för ett år sedan. Då meddelade kommunen att skolskjutsen skulle stanna 1,5 kilometer från hemmet. Tim måste ta sig till hållplatsen via en smal, kurvig väg genom skogen, utan belysning – trots att han är hörselskadad och har svårt att höra att bilar närmar sig.

”Jag är livrädd”, sa Tims pappa, Anders Herrlin, till Hallandsposten då. Han konstaterade att vägen är farlig för vilken sjuåring som helst, och att Tim som hörselskadad skulle vara ännu mer utsatt.

Trots det hävdade Halmstad kommun att ”de svårigheter som hörselnedsättningen medför borde kunna kompenseras av Tims syn och med hans hörapparat”, enligt Hallandsposten.

Svårt att uppfatta annalkande fordon

Men nu, efter ett års väntan, får familjen Herrlin stöd av förvaltningsrätten. Domstolen slår fast att kommunen borde ha beviljat Tim skolskjuts från hemmet – vägen till hållplatsen är inte helt säker och en sjuåring är inte mogen att ta sig dit på egen hand.

Förvaltningsrätten konstaterar också att Tims hörselskada har betydelse, och att hans båda hörapparater inte ändrar på det: ”Tims hörselnedsättning gör det svårt att skilja ut och lokalisera annalkande fordon, varifrån de kommer och hur snabbt de kommer”, skriver domstolen.

Får ta strid för säker skolväg

Det här är inte första gången en familj måste ta strid mot sin kommun för rätten till säker skolväg för sitt hörselskadade barn. Även i Halland har det hänt tidigare, bland annat i Laholms kommun, i ett snarlikt fall som Auris berättade om (nr 8-2012).

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.