Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2014-06-26">26 juni 2014</time>

Hörselskadade luras att betala tiotusentals kronor för vård, avslöjar ny HRF-rapport

Hörselvårdsföretag i Stockholm och Skåne lurar hörselskadade att köpa hörapparater. En del betalar tusentals kronor för vård som de har rätt till inom den allmänna hälso- och sjukvården.
Det avslöjar Hörsel­skadades Riksförbund (HRF) i en ny rapport som släpps i dag, torsdag.

Hörselvården i Region Skåne och Stockholms läns landsting har blivit krass business, konstaterar HRF i den nya rapporten, ”Myternas marknad”.

De flesta som provar ut hörapparater här köper hörapparaterna, trots att de har rätt till sådan vård inom den allmänna hälso- och sjukvården. En del betalar 25 000-30 000 kronor ur egen ficka. Landstinget/regionen uppmuntrar denna utveckling genom en hörselcheck, inom ramen för så kallat ”fritt val av hörapparat”.

– Det kallas för valfrihet, men ofta handlar det om regelrätt lurendrejeri. Det är följden av att vårdgivarna även är hörapparatförsäljare som strävar efter att göra förtjänst, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Många får ingen information alls om sin rätt till hörselvård, och det är vanligt med falska påståenden om att landstinget bara har dåliga hörapparater. Men en hörapparat som kostar 16 000 kronor hos en privat mottagning kan ett landsting ha upphandlat för en tusenlapp.

De privata mottagningarna är auktoriserade att utföra hörselrehabilitering för landstinget/regionen. Men det är mer lönsamt för företagen att prova ut hör­appa­rater ur sitt privata sortiment än ur landstingets upphandlade sortiment. Därför är nu hela 83 procent av utprovningarna i Stockholm län och 65 procent i Skåne privata köp, med hörselcheck. Det har skett en drastisk ökning på bara ett par år.

– Hörselchecken fungerar som en morot i ett system som är mer eller mindre korrupt, säger Jan-Peter Strömgren.
– Mottagningarna har satt i system att övertala hörselskadade att bli kunder istället för patienter, och personer som inte har råd uppmanas ibland att ta lån. Det är oanständigt.

Ladda ner HRFs rapport ”Myternas marknad”(pdf)

För mer information:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se 


DEBATT i Almedalen:

Tisdagen den 1 juli kl 11.30-12.30 arrangerar HRF seminariet ”Hjälpmedelscheck till varje pris? När vårdgivaren blir säljare”, en paneldebatt i samarbete med Dagens Medicin.
Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8, Visby
Teleslinga, skrivtolkning och teckenspråkstolkning finns!

 

Relaterade nyheter

  • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
    Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

    Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

    På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

  • I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade
    Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

    I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

    I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på...

  • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
    Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

    Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

    Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
    "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.