Hög hörselvårdsavgift i Gävleborg – ”en hälsorisk”
Hörselskadade i Gävleborg måste betala landets högsta hörapparatavgift: 1 500 kronor. Är det rimligt? Ja, säger regionrådet. Nej, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam:
– Höga hörselvårdsavgifter leder i förlängningen till ökade ohälsokostnader.
I nästan tio år har Gävleborg haft landets högsta utprovningsavgift. Hörselskadade måste betala 1 500 kronor för att prova ut en eller två hörapparater. Och vad värre är – avgiften omfattas inte av högkostnadsskyddet.
Situationen är en helt annan för hörselskadade som bor i Västra Götaland eller Halland. De betalar istället 100 kronor per besök, inom högkostnadsskyddet.
”Orättvist”
– Det är ju orättvist, säger Karl-Göte Persson, vice ordförande i HRF-distriktet i Gävleborg, i ett nyhetsinslag i Radio P4 Gävleborg på torsdagen.
HRFs förbundsordförande håller med:
– Det finns ingen logik i att just hörselskadade ska betala stora summor för hälso- och sjukvård som de har rätt till. Hörselskadade ska inte behöva bli särbehandlade på det här viset i förhållande till andra patientgrupper, sa han i en intervju i Morgon i P4 Gävleborg (2:19:00 in i sändningen).
”Spar i det längsta”
Karl-Göte Persson och Anita Wickström, annan HRF-medlem i Ockelbo, tror att många drar sig för att skaffa hörapparat på grund av avgiften:
– Det är ju kostsamt särskilt som pensionär. Många spar i det längsta, säger Anita.
Men regionrådet Tommy Berger (S) tycker att avgiften är bra:
– Den känns ganska rimlig faktiskt när vi jämför oss med omvärlden och så. Det är några som har väldigt låga avgifter men flertalet har avgifter som ligger ungefär som vår, säger regionrådet till P4 Gävleborg.
Regionrådet räknar fel
Det påståendet stämmer emellertid inte med verkligheten. Det visar HRFs kartläggning av hörselvårdsavgifter, som presenteras i den nya rapporten ”Hörselskadade i siffror 2017”.
Det är bara två landsting som kommer i närheten av Gävleborgs utprovningsavgift för två hörapparater – Västmanland (700 kronor per hörapparat) och Kalmar län (1 200 kronor). Elva av landets 21 landsting/regioner har en utprovningsavgift på 600 kronor eller mindre – en del av dem har ingen utprovningsavgift alls.
Risk för ökad ohälsa
Höga hörselvårdsavgifter leder i förlängningen till ökade ohälsokostnader, förklarar Mattias Lundekvam i P4 Gävleborg:
– Alla studier visar att har man ingen fungerande kommunikation är risken enorm att drabbas av ökad ohälsa. Så det regionen egentligen gör med den här avgiften, det är att de skjuter över kostnaden någon annanstans i samhället.
Efterlyser nationella riktlinjer
Socialstyrelsen har i´en rapport konstaterat att det råder ojämlika avgifter för hjälpmedel i landet och att det inte är förenligt med syftet bakom de styrdokument och regler som landsting/regioner har att följa. Skillnaderna kan i praktiken innebära olika förutsättningar för användarna att få tillgång till förskrivna hjälpmedel, enligt Socialstyrelsen.
HRF anser att Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer för hörselvård, för
Länkar
Morgon i P4 Gävleborg (Sveriges Radio P4 Gävleborg 2017-11-23)
HRFs rapport ”Hörselskadade i siffror 2017” (pdf)
Ojämlika avgifter för hörselskadade får kritik av Socialstyrelsen (HRF.se 2016-04-03)