Kategori: Nyhet
Datum:

Genomslag för HRFs hörselvårdskrav i regeringens budgetförslag

Flera viktiga HRF-krav har fått genomslag i regeringens budgetförslag. Bland annat vill regeringen utreda ”fritt val” med hörselcheckar samt minska de stora skillnaderna i landet när det gäller hjälpmedel och avgifter.
– Nu förväntar jag mig samarbetsvilja över blockgränserna så att avarterna inom svensk hörselvård försvinner, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

budget_magdalena
Nu vill regeringen göra ”en mer noggrann utvärdering och konsekvensanalys av verksamheten med fritt val av hjälpmedel, bl.a. bör konsekvenserna för den enskilde belysas”, står det i budgetpropositionen för 2015.

Det innebär att regeringen går helt på HRFs linje i denna fråga. HRF har under lång tid kritiserat de ”fritt val-system” som finns i Region Skåne och Stockholms läns landsting. Så kallade hörselcheckar har lett till att hörselvården har blivit allt mer av krass business, där enskilda ibland drabbas av höga kostnader. Det visade HRF bland annat i rapporten ”Myternas marknad”, som kom i juni.

Vill stoppa uppdrag att ”stimulera” fritt val

Den förra regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att främja ”fritt val av hjälpmedel” runt om i landet, trots att HRF sedan länge hade påtalat allvarliga systembrister, och trots att HRF efterlyste grundliga genomlysningar av konsekvenserna för den enskilde patienten.

Men den nya regeringen säger nu att ”främjandeåtgärder som handlar om att stimulera framväxten av fritt val av hjälpmedel med s.k. eget ägande bör anstå i avvaktan på en mer genomgripande analys av konsekvenserna med detta system”.

Vill minska avgiftsskillnader

Även när det gäller ”avgiftsanarkin” inom hörselvården tycks HRFs påverkansarbete ha fått effekt. Ojämlikheten i landet är stor, med olika avgiftstyper och olika avgiftsnivåer i de olika landstingen, och någon nationell samordning finns inte. Men nu vill regeringen ”arbeta för en mer likvärdig tillgång till hjälpmedel över landet och minskade skillnader i avgifter och regelverk”. Det ska tas fram ”ett nationellt regelverk och ett samlat huvudmannaskap för hjälpmedel”.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.