Kategori: Nyhet
Datum:

”Galna avarter” inom hörselvården, anser S-ledaren

HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam träffade Magdalena Andersson i början på mars.

Det har skett en ”marknadisering” av det offentliga, med flera ”galna avarter”, konstaterade Magdalena Andersson (S) i veckan.
Som exempel pekade hon på hörselkliniker som bedriver offentlig vård, men ägs av hörapparatindustrin.

Socialdemokraterna presenterade på måndagen sina planer på att genomföra en större samhällsanalys, för att utveckla sin politik inför nästa val. Målet är att ”skapa en ny samhällsgemenskap”, förklarade Magdalena Andersson.

Hon anser att samhällsutvecklingen har gått åt fel håll, bland annat genom tilltagande ”marknadisering”.

Hörselkliniker ägs av hörapparatkoncerner

– Det gemensamma har dragit sig tillbaka och det är inte längre uppenbart att man kan lita på att det offentliga kommer leverera på medborgares rimliga förväntningar, sa Magdalena Andersson

Som exempel pekade hon bland annat på situationen inom hörselvården, enligt Svenska Dagbladet:

– De galna avarterna har ju vuxit fram på 10-15 år, det har gått i fel riktning med stora skolkoncerner med utländska ägare. Eller hörselkliniker som drivs av företag som samtidigt säljer hörapparater.

Säljare av vissa hörapparatmärken

Kommentaren kommer ett par veckor efter att Magdalena Anderssons möte med HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam. De diskuterade då bland annat Fritt val-systemen i Stockholm och Skåne, där de flesta mottagningar ägs av hörapparatkoncerner.

Här möter hörselskadade vårdgivare som samtidigt är säljare av ägarkoncernens hörapparatmärken. Ungefär som om läkare skulle vara knutna till en läkemedelskoncern och bara skriva ut läkemedel från just den producenten.

Alla har inte råd att höra

Mattias Lundekvam tog också upp hur flera regioner, med olika politiska majoriteter, har belagt hörselskadade med höga hörselvårdsavgifter. Följden är att en del inte har råd att skaffa hörapparater.

Vid måndagens pressträff underströk Magdalena Andersson vikten av att få bort sådana ekonomiska begränsningar:

– Den svenska sjukvården ska vara till för alla, oavsett tjocklek på plånbok.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.