Kategori: Nyhet
Datum:

Fler asylsökande får lära sig teckenspråk

Nu ska teckenspråksutbildningen för asylsökande vid Västanviks folkhögskola permanentas. Efter en utvärdering har projektet visat sig framgångsrikt, och nu ska Migrationsverket dessutom sprida kunskap om modellen inom EU.

Teckenspråksutbildningen startades 2009, som ett samarbete mellan Migrationsverket och Västanviks folkhögskola i Leksand. Sedan dess har 37 döva och hörselskadade asylsökande gått utbildningen, där de har fått lära sig teckenspråk och fått information om det svenska samhället och arbetsmarknaden.

Hörselskador är ganska vanligt bland asylsökande och andra nyanlända som kommer till Sverige från oroliga och resurssvaga delar av världen. De flesta som har hörselnedsättningar berättar inte om det vid ankomsten, eller vet kanske inte ens om att de har en hörselskada.

Om teckenspråksutbildningen

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.