Kategori: Nyhet
Datum:

Europas hörselskadade kräver rätt till hörapparater i historisk deklaration

Nu kräver Europas hörselskadeorganisationer att EU-staterna ska garantera hörselskadade tillgång till professionellt utprovade hörapparater av god kvalitet, och till rimlig kostnad. HRF är ett av de förbund som har undertecknat ”Essen-deklarationen” – ett historiskt dokument för hörselskadades rättigheter.

Här undertecknar HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, EFHOHs så kallade Essen-deklaration.
Här undertecknar HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, EFHOHs så kallade Essen-deklaration.

Att få hörapparater utifrån behov är ingen självklarhet för Europas 51 miljoner hörselskadade. Tillgången till hörteknik är i många länder en fråga om personlig ekonomi. Och i även Sverige är det i dag allt fler som uppmanas att betala för att får den hörselvård och de hörhjälpmedel de behöver.

Utvecklingen oroar organisationerna i den europeiska hörselskadefederationen, EFHOH (European Federation of Hard of Hearing People), som nyligen antog en deklaration till försvar för hörselskadades rätt till hörapparater och andra hjälpmedel när de samlades i tyska Essen. HRF är en av de organisationer som har undertecknat den så kallade ”Essen-deklarationen 2015”.

Ingen ska nekas hörapparater för att de inte har råd

Under rubriken ”Tillgång till hörapparater innebär tillgång till möjligheter” slår EFHOH fast att alla människor har rätt till jämlika möjligheter, och framhåller att bästa sättet att åstadkomma detta för hörselskadade är genom offenliga system för finansiering och tillhandahållande av hörapparater och andra hörhjälpmedel.

EFHOH uppmanar därför samtliga EU-stater att de ska garantera hörselskadade tillgång till professionellt utprovade hörapparater av god kvalitet, och till rimlig kostnad. Ingen får nekas jämlika möjligheter, för att de inte har råd, konstaterar EFHOH.

Rätt till ett självständigt liv

Essen-deklarationen hänvisar till FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (pdf), som Sverige har antagit. Konventionen slår fast rätten till ett självständigt liv, och för hörselskadade förutsätter det tillgång till hörapparater och härhjälpmedel, förklarar EFHOH. Hörapparater och andra hörhjälpmedel har avgörande betydelse för de flesta hörselskadades möjligheter att studera och arbeta.

Samtidigt understryker EFHOH att det räcker inte med tekniska lösningar. Hörteknik behöver vara en del av allsidig hörselrehabilitering.

Utanförskap kostar mer än hörselvård och hjälpmedel

Minst 10 procent av Europas invånare har en hörselnedsättning som påverkar deras dagliga liv. Att ge en så stor grupp dåliga förutsättningar i studier och arbetsliv står EU-staterna dyrt, skriver EFHOH i Essen-deklarationen. Utanförskap kostar vida mer än god rehabilitering med hörapparater och andra hörhjälpmedel.

European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.