Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2018-10-19">19 oktober 2018</time>

Endast audionomer bör få prova ut hörapparater, kräver HRF

Audionom visar talbananen
Hillary and patient

Endast legitimerade audionomer bör få prova ut hörapparater. Det anser Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu vill skärpa patientsäkerhetslagen.
– Vi ser en djupt oroande utveckling, där en ny marknad av enklare hörprodukter hotar att undergräva hörselskadades tillgång till seriös hörselvård, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam i ett pressmeddelande.

Nyligen meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att den godkänner marknadsföring av en ny typ av enklare hörapparat, som personer med lätt till måttlig hörselnedsättning själv programmerar och ställer in – utan att ha kontakt med hörselvården och utan utprovning av audionom eller annan medicinsk personal.

Räcker inte med bara hörapparater

Beskedet utlöste spekulationer om en liknande utveckling i Sverige. Något som vore förödande för hörselskadade, anser HRF.
– Alla som behöver hörapparater behöver också hörselvård med professionell rehabilitering, konstaterar Mattias Lundekvam.
– Att få rätt hörapparatanpassning är bara början. Vi behöver också vägledning om hörselstrategier, kommunikationshjälpmedel, tillgänglighet, arbetsplatsanpassning med mera för att klara jobb, studier, familjeliv och fritid genom livets olika skeden. Stödet från en kunnig audionom är livsviktigt.

Vill lagstifta om audionomens roll

Nu vill HRF därför stärka audionomernas och hörselvårdens ställning:
– I dag kan vem som helst sälja och prova ut hörapparater i Sverige. Och i princip vad som helst kan marknadsföras som ”hörapparater”. Det är helt orimligt – en allvarlig brist i lagstiftningen, säger Mattias Lundekvam.
– Vi vill skärpa patientsäkerhetslagen, så att den slår fast att endast legitimerade audionomer får prova ut hörapparater. De skulle även förhindra att enkla, och ibland hörselskadliga, hörförstärkare marknadsförs under benämningen ”hörapparater”.

1,5 miljoner hörselskadade

Ungefär 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning som påverkar deras vardag. Av dem har drygt 500 000 har hörapparater, men ytterligare cirka 250 000–400 000 skulle behöva hörapparater och annan hörselrehabilitering, säger Mattias Lundekvam:
– All forskning visar att hörselvård är ett kostnadseffektivt sätt att förebygga ohälsa och se till att hörselskadade kan leva sina liv fullt ut.

Pressmeddelandet ovan som pdf: Endast audionomer bör få prova ut hörapparater, kräver HRF (pdf, 2018-10-19)

Medielänkar:

Oro för olegitimerade försäljare av hörapparater (SVT Nyheter Uppsala 2018-10-19)

Oro för fler försäljare av hörapparater (artikel från TT 2018-10-19, publicerad av 30-tal tidningar/medier)


Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

  Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick på tisdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.