Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-11-19">19 november 2019</time>

”En svart dag för oss hörselskadade”

På tisdagen beslutade regionfullmäktige i Örebro län att införa en abonnemangsavgift på hörapparater. Trots intensiva protester, politikermöten, skrivelser, juridiska invändningar och en intensiv debatt i media.
”En svart dag för oss hörselskadade”, skriver HRF i ett skarpt uttalande. ”Det är skrämmande att partier som hävdar att de står för allas lika värde i nästa andetag driver igenom ett system som innebär systematisk, negativ särbehandling.”

4 500 kronor för fem år

Abonnemangsavgiften i Region Örebro län innebär att i stort sett alla hörselskadade får betala överpris för sina hörapparater. Avgiften är 780 kronor per år, utöver 600 kronor i besöksavgift när hörapparaterna provas ut. Hörapparaterna blir därmed dyrare för den enskilde ju längre tid de används; 4 500 kronor för fem år, 5 280 kronor för sex år och 6 060 kronor för sju år. Trots att kostnaden för regionen ligger på cirka 1 100 kronor per hörapparat.
En juridisk granskning som HRF har låtit göra visar att abonnemangsavgiften står i strid med Kommunallagens självkostnadsprincip. Den innebär att regioner inte får ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller.
Läs mer: Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig

Uttalande från Hörselskadades Riksförbund (HRF), om beslutet att införa abonnemangsavgift för hörapparater i Region Örebro län: 

Det här är en svart dag för oss hörselskadade, både i Örebro län och i övriga landet.

Med dagens beslut om abonnemangsavgift på hörapparater undergräver Region Örebro län hörselskadades lagstadgade rätt till hälso- och sjukvård. Konsekvenserna kommer att bli katastrofala. Hörselskadade med låg inkomst, inte minst pensionärer, kommer att tvingas avstå från hörapparater, med isolering och ohälsa som följd.

I praktiken inför Region Örebro län nu en ny skatt för hörselskadade och andra med funktionsnedsättning. En skatt som innebär att hörselskadade nu tvingas betala betydligt mer än hela kostnaden för sina egna hjälpmedel.

Det är skrämmande att partier som hävdar att de står för allas lika värde i nästa andetag driver igenom ett system som innebär systematisk, negativ särbehandling. Att tala om jämlikhet och samtidigt göra rätten till hörselvård till en fråga om inkomst – det är ett häpnadsväckande hyckleri.

Det är vår bestämda uppfattning att detta beslut är lagstridigt. Det är inte förenligt med grundläggande principer i hälso- och sjukvårdslagen och kommunallagen.

Vi kommer givetvis att undersöka möjligheterna att driva detta vidare, såväl rättsligt som intressepolitiskt. Om lagen tillåter ett avgiftssystem som undergräver hörselskadades lagstadgade rätt till vård, då måste lagen skärpas.

Mattias Lundekvam 
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.