Kategori: Nyhet
Datum:

Efter HRFs kritik – nu avskaffas bonusar för audionomer

Fler olika betalkort ligger på varandra.

Nu har hörselvårdskedjan Audika avskaffat försäljningsbonusar för audionomer. Det uppger företagets vd, efter skarp kritik från Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det är oetiskt att belöna audionomer utifrån hur dyra hörapparater de säljer, anser HRF.

Hörselvårdsbranschen fick en hel del negativ uppmärksamhet i media före sommaren. SVTs Rapport rapporterade om oetisk försäljning inom hörselvården i Stockholms län och Skåne, med anledning av att den statliga Hjälpmedelsutredningen dömde ut det så kallade ”Fritt val-systemet”.

Då avslöjade SVT även att audionomer som arbetar på mottagningar som är auktoriserade att bedriva landstingsfinansierad hörselvård får bonusar när de säljer hörapparater ur företagets sortiment, något som Audikas vd bekräftade. Därmed uppmuntras audionomer att styra patienter mot att köpa apparater privat, ibland för tiotusentals kronor.

”Skadar förtroendet”

Det här kom inte som en överraskning för HRF. I flera år har audionomer på olika företag berättat för HRF om olika bonussystem: procentuella ersättningar på varje försåld produkt, fasta bonussummor och resecheckar. Men det här var första gången ett hörselvårdsföretag bekräftade att de belönade försäljning, och det medgivandet mötte hård kritik från HRF:
– Bonussystemen undergräver inte bara Audikas trovärdighet som vårdgivare, de skadar förtroendet för hörselvården i stort, sa HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Även ordförande för Svenska Audionomföreningen (SvAF), Satu Turunen-Taheri, reagerade:
– Att man ska ha personliga incitament när man ska hjälpa patienten med hörselrehabilitering, det blir inte en etiskt korrekt bedömning då.

Ändrade sig om bonusar

Audikas vd, Eva Halén, såg inga problem med bonussystem före sommaren. Men nu, efter den negativa exponeringen i media, uppger hon till HRF att företaget har valt att lägga ner sitt bonussystem.

Audikas konkurrent, hörselvårdskedjan AudioNova, uppgav i maj till SVT att deras audionomer inte har liknande bonus. Företaget AudioNova är en sammanslagning av tre företag med olika namn, och åtminstone ett av dessa företag hade bonussystem tidigare, enligt audionomer som jobbade där.

Tidigare, relaterade länkar

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater (HRF.se 2017-06-03)

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningen

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.