Kategori: Nyhet
Datum:

Dödlig risk med buller i arbetslivet

Kvinna håller hårt om huvudet och öronen.

Buller är en av de främsta riskerna för arbetsrelaterade dödsfall, enligt två nyligen publicerade  rapporter från Arbetsmiljöverket. Rapporterna tar upp faktorer i arbetslivet som kan ge skador och sjukdomar och som kan leda till dödsfall, ibland många år efter exponering.

Hörselskadande buller i arbetet kan öka risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke, skriver Arbetsmiljöverket, men tillägger att det saknas fakta för att exakt beräkna hur stor risken är, alltså hur många människor i Sverige som avlider av sjukdom orsakad av buller i arbetslivet.

Man bedömer att risken är störst i åldersgruppen 15-49 år, där kraftigt buller bedöms vara en lika stor orsak till dödsfall som olyckor, stress, skiftarbete och motoravgaser.

Buller orsakar skadlig stress

När det gäller stress är buller i arbetsmiljön en negativ faktor. Även om bullret inte är så högt att det finns risk för hörselskada, till exempel från ventilation eller andras prat, så kan det orsaka ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormoner.

I framtiden kommer bullerorsakade dödsfall att minska, medan stress kommer att skörda fler liv, tror forskarna.

Hörselskadade påverkas särskilt

Tidigare forskning har visat att buller i arbetslivet drabbar hörselskadade arbetstagare hårdare än andra. De flesta mår sämre fysiskt och mentalt, och blir också tröttare än kolleger som hör bra, enligt en avhandling av Håkan Hua vid Linköpings universitet.

Länkar

Arbetsrelaterad dödlighet i Sverige (Arbetsmiljöverkets rapporter samt textad video från seminarium 2019-05-28)

Hörselskadade löper större risk att få bullerskador (HRF.se 2017-01-25)

Dålig ljudmiljö drabbar hörselskadade hårdast, visar ny forskning (HRF.se 2014-10-15)

Har du frågor om hörmiljö och arbetsliv? Välkommen att mejla till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Det går även bra att ringa 0771-888 000.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.