Kategori: Nyhet
Datum:

Bullerskadorna ökar inom Försvarsmakten – officerare mest utsatta

Bullerskadorna bland anställda inom Försvarsmakten fördubblades 2010-2012. En majoritet av de drabbade är manliga officerare över 55 år.

Buller från flyg och helikoptrar är en av de stora orsakerna till hörselskador inom försvaret.
Buller från flyg och helikoptrar är en av de stora orsakerna till hörselskador inom försvaret.

Hörselskador har i alla år varit vanligt bland militärer. Sedan 1990-talet är buller därför ett prioriterat skadeområde inom Försvarsmakten, och satsningar på ökad kunskap och bättre skyddsutrustning har lett till en minskning av bullerskadorna under 2000-talet.

Men nu har den nedåtgående trenden brutits, uppger Officerstidningen. En arbetsskaderapport från Försvarsmedicincentrum (FörMedC) visar att bullerskador toppar listan över arbetssjukdomar bland försvarsanställda. Och vad värre är; antalet bullerskador nästan fördubblades från 2010 till 2012.

En majoritet av de som har anmält bullerskador är manliga officerare över 55 år. Främsta orsaken till deras bullerskador är impulsljud från vapen samt buller från flyg och helikoptrar.

Orsakerna till ökningen av bullerskador är oklara, men Jan-Erik Wettermark på FörMedC tror att det kan bero på att hörselskydd inte alltid används på rätt sätt, eller att en del hörselskydd blivit för gamla och uttjänta. Han anser också att det är svårt för officerare att skydda sig fullt ut:

– Att kunna höra vad som händer i omgivningen är en säkerhetsfråga. Man kan inte gå hur långt som helst för att skydda hörseln, det är en avvägningsfråga, säger han till Officerstidningen.

Man kan dock fråga sig hur officerare ska kunna ”höra vad som händer i omgivningen” om de förlorar stora delar av hörseln. Att skydda hörseln är definitivt en säkerhetsfråga.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.