Kategori: Nyhet
Datum:

Brist på teckenspråkig info efter terrordådet

Sergels Torg efter kärleksmanifestationen efter terrordådet. Foto: Anders Lindman

Döva och andra teckenspråkiga fick bristfällig information efter terrordådet i Stockholm i fredags. Nu måste det tas fram en beredskapsplan för teckenspråkstolkning vid allvarliga händelser, anser Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF), med stöd av HRF och nio andra organisationer.

Det var svårt att få tillgång till information på teckenspråk efter terrordådet på Drottninggatan i fredags. I ett uttalande av tolv organisationer, inklusive HRF, ställs därför krav på att ansvariga myndigheter och medier ser över sina rutiner för att snabbt kunna ordna teckenspråkstolkning vid kriser och nyhetsrapportering i samband med allvarliga händelser.

Dröjde fyra timmar

I fredags inledde SVT och TV4 sina extrasändningar nästan direkt efter händelserna i Stockholm City, men först fyra timmar senare kom den första teckenspråkstolkade nyhetssändningen. Den fanns då endast på SVT Play och under begränsad tid. Även vid kärleksmanifestationen på Sergels torg saknades teckenspråkstolkning. Tolkarna som var på plats filmades inte av SVT.

Brist på personal

SVT förklarar bristen på teckenspråkig information med personalbrist. ”Vi ser nu över teknik, organisation och rutiner för att bli än mer snabbfotade och bättre klara nyhetsuppdateringen till den döva publiken”, skriver SVT i sin blogg. ”Samtidigt kan vi tyvärr inte garantera teckenspråkstolksservice i alla oförberedda situationer, som i denna typ av akuta nyhetslägen”.

”Behövs beredskapsplan”

Organisationerna anser därför att SVT och TV4 måste ha ”en klar beredskapsplan hur teckenspråkstolkning ska genomföras vid liknande händelser” och framhåller ”att det just vid akuta nyhetslägen är extra viktigt att inte exkludera vissa grupper”.

Länkar

”Allvarliga brister på information i kris drabbar hörselskadade och döva hårt” (Pressmeddelande: Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, 2017-04-11)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.