Brist på sköldkörtelhormon kan orsaka medfödd hörselskada
Medfödda hörselskador kan i vissa fall bero på att fostret har haft brist på sköldkörtelhormon. Det visar ny, israelisk forskning.
En grupp inneröreforskare vid Sackler School of Medicine, Tel Avivs universitet, har undersökt sambandet mellan sköldkörteln och hörseln. Studien visar att om det finns för lite sköldkörtelhormon under den period då örat och hårcellerna tar form, då utvecklas inte hörseln. Barnet får en medfödd hörselskada, eller blir dövt.
På sikt hoppas forskarna hitta ett sätt att förebygga denna typ av medfödd hörselskada, men det kommer att dröja innan de nya rönen kan leda till någon form av klinisk behandling, säger forskarna.
Sköldkörteln är en körtel som finns på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Dess hormoner går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. Det är sedan tidigare väl känt att sköldkörtelhormonerna är viktiga för utvecklingen under uppväxten. Både över- och underproduktion av sköldkörtelhormon kan leda till sjukdom/skador.