Kategori: Nyhet
Datum:

Bara fyra av tio arrangemang i Almedalen var tillgängliga för hörselskadade

Bara fyra av tio arrangemang under Almedalsveckan var tillgängliga för hörselskadade. Arrangörerna skyllde bland annat på att de hade ”glömt” och att de inte hade råd. Det visar slutrapporten från ”Slingpatrullen”, som utfördes av Unga Hörselskadade (UH), med stöd av HRF.

Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.
Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.

Unga Hörselskadade (UH) har haft en ”Slingpatrull” i Almedalen i flera år, för att granska tillgängligheten för hörselskadade. Under årets Almedalsvecka undersöktes 91 olika arrangemang, och resultatet är nedslående: Slingpatrullens slutsummering visar att endast 38 hade hörslinga (42 procent), att 25 hade teckenspråkstolkning (27 procent) och att bara tre hade skrivtolkning.

Slutresultatet är därmed ännu sämre än vad som framgick av Slingpatrullens delrapport mitt under Almedalsveckan.

– Att kunna ta del av debatter och diskussioner är grundläggande i ett samhällsengagemang, och de här siffrorna visar klart och tydligt att hörselskadade inte tillåts göra det, säger Anna Kain Wyatt, UHs ordförande, i ett pressmeddelande.
– Almedalen är en vecka där politiken går på högvarv, samtidigt som vi är många som tvingas stå bredvid och se på.

Enligt UH är arrangörernas attityder till tillgänglighet bättre nu än tidigare, men det är dåligt med viljan att leva upp till det, berättar Anna Kain Wyatt:
– I år mötte vi många arrangörer som helt höll med att tillgänglighet är viktigt, samtidigt så påstod de sig inte ha råd att hyra hörslinga, eller hade de glömt den hemma, eller valt att inte ta med den för att den var tung att bära.

Under Almedalsveckan tog HRF upp den otillgängliga mediebevakningen av Almedalsveckan på HRFs blogg Öronmärkt. Den bristande tillgängligheten för hörselskadade och döva i Almedalen belystes också i bland annat SVT Nyhetstecken, Gotlands Tidningar och P3 Nyheter. Inslaget i P3 Nyheter finns transkriberat på UHs blogg.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.