Kategori: Nyhet
Datum:

Bara en förälder får lära sig teckenspråk – nekas rätt till ersättning

Föräldrar till en hörselskadad pojke i Lekaryd, Småland, kan inte gå teckenspråkskurs båda två; bara en av dem kan få föräldrapenning, enligt Försäkringskassans regler. – Reglerna måste ändras. Som det nu är diskrimineras familjer med behov av teckenspråk, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

lekaryd.img_assist_custom-320x214
Fyrkantiga regler drabbar familjer som behöver teckenspråk.

Redan tidigt insåg föräldrarna i Lekaryd att hela familjen borde lära sig teckenspråk. Deras hörselskadade son har hörapparater sedan han var två månader, men behöver teckenspråk för att få fungerande kommunikation. Föräldrarna gick därför först en teckenspråkskurs via landstinget och sedan fick de möjlighet att gå en TUFF-utbildning vid en folkhögskola (TUFF: Teckenspråksutbildning för föräldrar).

Då kom kallduschen: Försäkringskassan förklarade att endast en förälder åt gången kunde få tillfällig föräldrapenning. Det skulle innebära att en av dem måste att sluta på kursen.

Avslag i förvaltningsrätten och nej från DO

Försäkringskassans beslut överklagades, men det blev avslag i förvaltningsrätten. Och i onsdags meddelade Diskrimineringsombudsmannen (DO) att de inte kan ta upp ärendet.

Att överklaga till kammarrätten är nästa steg, men det lär knappast leda till något annat beslut, eftersom reglerna är tydliga: båda föräldrarna kan inte få föräldrapenning för samma dagar. Undantag kan endast göras för barn som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

”Under all kritik”

– Så här kan det inte få fortsätta. År efter år drabbas familjer som behöver lära sig teckenspråk, på grund av de fyrkantiga regelverk. Det är under all kritik, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Det här är något som vi i hörsel- och dövorganisationerna är mycket kritiska till och kommer att fortsätta arbeta för att ändra på.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.