Kategori: Nyhet
Datum:

Banken sa nej till texttelefon – diskriminerade döv kvinna

En döv kvinna som ville göra bankärenden via texttelefon fick nej av Skandiabanken. De litar inte på att förmedlingstjänsten lever upp till sekretesskraven.
– I grunden handlar det om diskriminering genom bristande tillgänglighet, vilket är förbjudet i lag, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

När Skandiabanken skrev till en döv kvinna med frågor om ett bankkonto försökte hon kontakta dem via förmedlingstjänsten Texttelefoni.se. Men banken avvisade samtalet med hänvisning till att de inte kunde prata med henne om sekretessbelagda frågor via en texttelefoniförmedlare, av säkerhetsskäl. Det rapporterar nyhetssajten E55.

Tystnadsplikt inte tillräckligt för banken

Texttelefoni.se förmedlar samtal mellan texttelefon och taltelefon. En förmedlare läser upp vad som sägs för den som använder taltelefon och skriver vad som sägs till den som använder texttelefon.

– Kvinnan på banken sa att hon hade kunnat ta frågorna via telefon om jag varit hörande. Det var på grund av att jag ringde via texttelefon som hon vägrade att göra det, säger kvinnan till E55.

Enligt banken får inga hemliga uppgifter lämnas via en tredje part – och det spelar det ingen roll att de som arbetar på Texttelefoni.se har tystnadsplikt och förmedlar samtal under total sekretess.

En form av diskriminering

Att neka döva och hörselskadade möjligheten att ta kontakt via texttelefon är en form av diskriminering genom bristande tillgänglighet, anser HRF. Och det är inte tillåtet enligt diskrimineringslagen,konstaterar Mattias Lundekvam.

– Givetvis ska hörselskadade och döva kunna kontakta sin bank via texttelefoni, precis som hörande kan ringa via taltelefon.

Länkar

Banken diskriminerar – ingen myndighet har ansvaret (E55.se 2018-02-20)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.