Kategori: Nyhet
Datum:

Autotextning ersätter direkttextning när SVT sparar

Foto: Janne Danielsson/SVT

Autotextning istället för direkttextning. Det är en av förändringarna när SVT nu genomför ett stort sparpaket på 200 miljoner kronor.
– SVT har lovat oss att de inte kommer sänka nivån när det gäller textningens kvalitet. Och det förutsätter vi att de lever upp till, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

SVT har redan sparat 200 miljoner. Och nu ska ytterligare 200 miljoner kronor sparas in, meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne på onsdagen. Utöver minskade personalkostnader ska besparingar göras bland annat med hjälp av automatisering.

SVT avser därför att börja autotexta alla direktsända program, vilket innebär personalminskningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Oro för kvaliteten

– Vi är i grunden positiva till autotextning, men det är oroande att denna förändring drivs fram av ekonomiska skäl, säger Mattias Lundekvam.

– Utvecklingen av autotextning går otroligt snabbt framåt och automatiseringen gör att i stort sett allt kan vara textat inom en snar framtid. Men självklart undrar vi om det här steget tas för tidigt och om det går att upprätthålla hög textningskvalitet. Det har SVT lovat, och det förutsätter vi att de lever upp till.

Höga ambitioner – och skepsis

I samband med nyheten om besparingarna kontaktade SVTs ansvariga HRF och försäkrade att ambitionerna när det gäller textningens kvalitet kommer vara fortsatt höga.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson är mer skeptisk, säger hon till tidningen Journalisten:

– AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men i dag är den inte riktigt så bra som man skulle önska.

SVT Teckenspråk flyttas från Falun

En annan del av SVTs sparpaket är att de ska ha programverksamhet på bara fyra orter. Därmed flyttas den teckenspråkiga programverksamheten och Nyhetstecken från Falun till Stockholm.

Läs mer:

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.